Africa de Sud va șterge cazierele celor care au condamnări pentru încălcarea restricțiilor în timpul pandemiei de COVID-19
Parlamentul Africii de Sud a adoptat un proiect de lege care va permite ștergerea cazierelor penale ale celor condamnați pentru încălcarea restricțiilor din timpul pandemiei de COVID-19. Africa de Sud este una dintre țările care a impus cele mai dure restricții, transmite BBC.
Africa de Sud a avut unele dintre cele mai dure restricții din lume, în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, iar peste 400.000 de persoane au fost arestate pentru că nu au purtat măști, au consumat alcool și/sau au încălcat restricțiile impuse de autorități.
Celor care și-au recunoscut vinovăția și au plătit amenzi li se vor șterge cazierele
Sud-africanii au salutat în mare măsură acest proiect de lege care trebuie să fie aprobat de Consiliul Național al Provinciilor și apoi să fi semnată de președintele Cyril Ramaphosa, pentru a deveni lege, dar nu există nici o îndoială că acest lucru se va întâmpla.
Proiectul de lege a câștigat un sprijin politic larg atunci când a fost dezbătut în parlament. Partidul Creștin Democrat African (ACDP) de opoziție, care l-a susținut, a subliniat modul în care antecedentele penale afectează șansele unora de a găsi un loc de muncă.
„Fie ca niciodată să nu mai avem astfel de reglementări iraționale care au fost adoptate fără intervenția sau supravegherea parlamentară”, a spus deputatul ACDP Steven Swart.
În aprilie 2021, ministrul poliției, Bheki Cele, a declarat că 411.309 de persoane au fost arestate pentru încălcarea reglementărilor de izolare, iar puțin peste 340.000 de persoane au fost condamnate pentru încălcarea restricțiilor. Grupuri de lobby, inclusiv Afriforum, au făcut presiuni asupra guvernului pentru a se șterge cazierele judiciare.
Cu toate acestea, nu toți parlamentarii au votat pentru ca proiectul de lege să fie adoptat. Economic Freedom Fighters (EFF), formațiune de stânga, a salutat o parte din proiectul de lege, dar a spus că nu poate sprijini proiectul în ansamblu.
„Procedurile și persecuțiile care au apărut ca urmare a reglementărilor care decurg din Legea privind managementul dezastrelor în timpul pandemiei au demonstrat adâncimea în care sistemul nostru judiciar ar putea fi folosit pentru a limita sever drepturile persoanelor”, a declarat deputatul EFF Veronica Mente. „Fie ca legea să nu mai fie folosită niciodată în urmărirea unor motive sinistre, cum ar fi ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19.”
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News