Live

Galerie Foto „A făcut descoperirea secolului”. Un bărbat sfătuit de medici să se plimbe mai mult și-a luat cu el și detectorul de metale

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat sfătuit de medici să se plimbe mai mult și-a luat cu el și detectorul de metale și a descoperit o comoară FOTO: Profimedia Images

Pentru că medicii i-au recomandat să se plimbe în aer liber mai mult, din cauza unor probleme de sănătate, un norvegian s-a gândit să-și cumpere un detector de metale pe care să-l aibă la el, ca să îmbine utilul cu plăcutul, fiind pasionat de arheologie încă de când era copil.

Nu s-a gândit niciodată că în scurt timp va ajunge să facă „descoperirea secolului”, așa cum au spus arheologii norvegieni. Mai exact, el a găsit nouă pandantive din aur și perle aurii, care au format odată un colier opulent, dar și trei inele din aur. Bijuteriile, care peste 100 de grame, datează din jurul anului 500 d.Hr.

„La început am crezut că sunt bănuți din ciocolată. Dar este incredibil... ”, a spus Erlend Bore, 51 de ani, uluit de ceea ce a găsit.

Arheologii spun că descoperirea este unică datorită designului de pe medalioane: un cal din mitologia nordică, potrivit The Guardian.

Bore, care visa să devină arheolog în copilărie, a făcut descoperirea pe insula Rennesøy, lângă Stavanger, în luna august, la foarte scurt timp după ce și-a cumpărat un detector de metale și a început să facă plimbările lungi în natură recomandate de medici. În ziua respectivă tocmai se îndrepta spre casă când dispozitivul a început să emită semnale.

A chemat arheologii, care au preluat căutarea.

Ole Madsen, directorul Muzeului de Arheologie al Universității din Stavanger, a spus că aceasta este „descoperirea de aur a secolului în Norvegia. Să găsești atât de mult aur o dată este extrem de neobișnuit.”

Håkon Reiersen, profesor asociat la muzeu, a spus că pandantivele din aur datează din așa-numita perioadă de migrație din Norvegia, care a durat între anii 400 și aproximativ 550 d.Hr., când mare parte din populație s-a răspândit în Europa.

Având în vedere locația descoperirii și ceea ce am aflat după alte descoperiri similare, aceste obiecte de valoare fie au fost ascunse, fie au fost o ofrandă către zei, în vremuri tulburi”, a spus el.

Pandantivele și perlele făceau parte dintr-un „colier foarte frumos” realizat de bijutieri pricepuți, purtat de cei mai de vază membri ai societății, a spus Reiersen. „În Norvegia, nicio descoperire similară nu a mai fost făcută din secolul al XIX-lea și este, de asemenea, o descoperire foarte neobișnuită în zona scandinavă”.

În conformitate cu legislația norvegiană, Bore și proprietarul terenului vor primi câte o recompensă, însă suma nu a fost încă stabilită. Obiectele mai vechi de 500 de ani și monedele dinainte de 1650 sunt considerate proprietatea statului.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Norvegia transferă peste 200 de milioane de dolari Ucrainei. Unde vor merge banii

Norvegia a câștigat Campionatul European de handbal feminin 2024

Încă trei avioane de vânătoare F-16, cumpărate de la Norvegia, au aterizat azi în România

Norvegia trimite soldați, sisteme de apărare antiaeriană şi avioane F-35 în Polonia, pentru protecția graniței cu Ucraina

Partenerii noștri