Live

Galerie Foto 76 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima

Data actualizării: Data publicării:
Domul Atomic din Hiroshima, imagine după bombardamentul atomic. Foto: Profimedia Images

Japonia comemorează 76 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima. Comemorarea din acest an vine cu o controversă legată de refuzul Comitetului Internaţional Olimpic ca sportivii să se alăture ceremoniei şi să ţină un minut de reculegere la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, informează AFP.

Supravieţuitori, rude ale celor dispăruţi şi oficiali străini au participat la ceremonia care a avut loc în cursul dimineţii la Hiroshima pentru a comemora victimele şi a cere pace în lume.

Din cauza pandemiei, publicul larg nu a avut acces la ceremonie, care a putut fi urmărită online.

Participanţii, cu mască şi majoritatea îmbrăcaţi în negru, au ţinut un minut de reculegere la ora 08:15 (joi 23:15 GMT), la care bomba atomică americană a fost lansată asupra oraşului în urmă cu 76 de ani, informează Agerpres.

Tragedia „a învăţat omenirea că ameninţarea altora pentru a se apăra nu aduce beneficii nimănui”, a declarat primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui.

Bomba atomică de la Hiroshima a ucis 140.000 de persoane din 6 august şi până la sfârşitul anului 1945, iar cea aruncată la Nagasaki, trei zile mai târyiu, pe 9 august 1945, a ucis 74.000 de persoane în aceeaşi perioadă.

Ceremonia din acest an de la Hiroshima este prima de la intrarea în vigoare, în ianuarie, a Tratatului internaţional privind interzicerea armelor nucleare (TIAN). Tratatul nu a fost însă semnat de cele nouă ţări care deţin armă atomică (SUA, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord).

Redactor: Andreea-Denisa Polizache

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Sake, „darul divin” al Japoniei, a fost inclus de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

Partenerii noștri