72 de saci cu bijuterii și bani, în locuințele unui fost premier
De la reşedinţele fostului premier al Malaeziei, Najib Razak, s-au confiscat vineri 72 de saci cu bijuterii şi bani, informează agenţia malaeziană de presă Bernama. Najib Razak a pierdut alegerile de săptămâna trecută şi a fost acuzat de fraudarea cu sute de milioane de dolari a fondului de stat pentru dezvoltare, scrie Agerpres.
Începând de miercuri, au avut loc percheziţii în mai multe imobile vizate de ancheta privind fondul de stat intitulat generic „1MDB”, iar poliţia urmează să stabilească valoarea bunurilor confiscate, a comunicat directorul departamentului malaezian pentru anchetarea infracţiunilor economice. Într-un seif din una din reşedinţele lui Najib s-au găsit şi genţi de lux mărcile Hermes şi Louis Vuitton. Soţia fostului premier este cunoscută pentru pasiunea sa faţă de astfel de articole.
În total au fost percheziţionate şase proprietăţi - biroul premierului, reşedinţa oficială a acestuia şi patru locuinţe.
Fostul prim-ministru şi soţia sa au încercat să părăsească ţara zilele trecute, dar nu au reuşit. S-a aflat că ei intenţionau să plece la Jakarta, cu un avion privat.
Najib a respins toate acuzaţiile de corupţie, dar succesorul său, Mahathir Mohammad, a ordonat poliţiei să redeschidă ancheta şi l-a suspendat pe procurorul general Apandi Ali, suspectat că a contribuit la muşamalizarea scandalului.
Telenovela politică din Malaezia
După victoria neaşteptată în alegeri, la 92 de ani, Mahathir a susţinut că nu urmăreşte să se răzbune pe Najib, căruia i-a fost mai întâi mentor, apoi rival politic, ci doar să restabilească statul de drept. El a declarat miercuri presei că nu vor avea loc arestări decât dacă apar dovezi clare privind săvârşirea unor infracţiuni.
Citiți și: Cel mai bătrân lider ales din lume are 92 de ani și este prim-ministru
Pe de altă parte, fostul vicepremier malaezian Anwar Ibrahim, condamnat la închisoare pentru sodomie, a fost eliberat miercuri, după ce a obţinut graţierea din partea regelui. Graţierea completă acordată de regele Muhammad al V-lea îi permite fostului vicepremier să revină pe scena politică.
Anwar Ibrahim, în vârstă de 70 de ani, a executat trei ani din totalul de cinci la care fusese condamnat, sentinţă despre care a spus că a fost motivată politic.
Demis în 1998 şi ulterior arestat pentru corupţie şi sodomie, într-un mandat anterior al premierului Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim a fost închis din nou, tot pentru sodomie, în 2015, din postura de lider al opoziţiei.
Considerat fosta „mână dreaptă” a lui Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim s-a împăcat cu acesta înainte de recentele alegeri legislative pentru a-l înlătura pe fostul prim-ministru Najib Razak, implicat în vastul scandal financiar ce zdruncină Malaezia din 2015.
Coaliţia de opoziţie condusă de Mahathir şi susţinută de Anwar a obţinut victoria în alegerile din 9 mai împotriva Barisan Nasional (Frontul Naţional, BN), coaliţia ce conducea fosta colonie britanică de la independenţa sa în 1957. Mahathir Mohamad - redevenit premier la 92 de ani - a promis, în eventualitatea victoriei în alegerile legislative, să îi cedeze locul lui Anwar, odată ce acesta iese din închisoare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News