250.000 de cititori renunță la abonamentul lor la The Washington Post, după decizia de a nu susține niciun candidat la Președinție
Cotidianul american The Washington Post și-a pierdut 10% dintre abonați în timp record, după ce conducerea sa a luat decizia de a nu susține niciunul dintre candidații la Președinția SUA. 250.000 de abonați au decis să renunțe la celebrul cotidian după ce patronul său, Jeff Bezos, a anunțat că nu se implică în campania electorală, scrie The Guardian.
Sute de mii de abonați au decis să renunțe la „Washington Post” după ce patronul Jeff Bezos a anunțat că nu se implică în campania electorală. Bezos a recunoscut faptul că este o „planificare inadecvată”. Conducerea publicației a motivat decizia prin întoarcerea la originile de ziar independent.
Decizia a zguduit Post, unul dintre cele mai prestigioase nume din jurnalismul american de la dezvăluirea scandalului Watergate, și a dus la tulburări în redacție.
S-au consemnat demisii din consiliul editorial, iar 250.000 de personae și-au anulat abonamentele.
În total sunt aproximativ 2,5 milioane de abonați, cifră care include și varianta tipărită a ziarului.
Bezos - care a fondat Amazon - a declarat că a luat această decizie pentru că era îngrijorat de faptul că oamenii și-au pierdut încrederea în mass-media americane tradiționale și își aflau știrile din social media, ceea ce îi făcea vulnerabili la dezinformare. „Majoritatea oamenilor cred că mass-media sunt părtinitoare. Oricine nu vede acest lucru acordă puțină atenție realității, iar cei care luptă împotriva realității pierd”, a declarat Bezos, unul dintre cei mai bogați oameni din lume.
El a adăugat: „Susținerile unor candidați la Președinție nu fac nimic pentru a înclina balanța unei alegeri. Niciun alegător nehotărât din Pennsylvania nu va spune: „Merg cu sprijinul ziarului A”. Niciunul. Ceea ce fac de fapt aceste susțineri prezidențiale este să creeze o percepție de părtinire. O percepție de non-independență. Încetarea acestora este o decizie de principiu și este cea corectă.” Cu toate acestea, el a recunoscut că momentul deciziei a fost nefericit. Mai este puțin peste o săptămână până la alegeri, cu Trump și Harris practic la egalitate, atât în sondajele directe, cât și în statele cruciale care vor decide alegerile. „Mi-aș fi dorit să fi făcut schimbarea mai devreme decât am făcut-o, într-un moment mai îndepărtat de alegeri și de emoțiile din jurul lor. Aceasta a fost o planificare inadecvată, și nu o strategie intenționată”, a declarat Bezos.
Bezos a prezentat decizia ca pe un efort de a sprijini jurnaliștii și jurnalismul, menționând că, în „sondajele privind încrederea și reputația, jurnaliștii și mass-media s-au situat în mod regulat aproape de ultimul loc, adesea chiar deasupra Congresului”.
Dar în acest an electoral, a remarcat el, presa a căzut sub Congres, potrivit unui sondaj Gallup.
„Am reușit să cădem sub nivelul Congresului. Profesia noastră este acum cea mai puțin de încredere dintre toate. Ceva ce facem este clar că nu funcționează”, a scris el.
Un sondaj publicat de New York Times în acest weekend a arătat că presa tradițională este mai puțin demnă de încredere decât social media și că 55% dintre participanții la sondaj consideră că mass-media este rea pentru democrație.
Decizia Washington Post de a renunța la susținerea prezidențială urmează o tendință în creștere în industria ziarelor, care a făcut în primul rând venituri și cititori.
Un purtător de cuvânt al firmei a refuzat să comenteze informația susținând că The Washington Post Co. este o companie privată.
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News