Live

2023 a fost cel mai nefast an din ultima jumătate de secol în ce priveşte credibilitatea alegerilor. Indicatorii democrației, în declin

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Prezenţa la vot în scădere şi rezultatele din ce în ce mai contestate la nivel global ameninţă credibilitatea alegerilor, a avertizat un cunoscut think tank internaţional într-un raport de referinţă cu privire la starea democraţiei în lume, în care subindicele său pentru alegeri libere şi corecte a înregistrat în 2023 cea mai mare scădere de când astfel de evaluări sunt efectuate, conform Reuters.

2023 a fost cel mai nefast an din ultima jumătate de secol în ce priveşte credibilitatea alegerilor şi controlul parlamentar din cauza intimidărilor venite dinspre guverne, a interferenţelor externe, a dezinformării şi folosirii maligne a inteligenţei artificiale în campaniile electorale.

Indicatorii democraţiei sunt în declin peste tot în lume, pentru al optulea an consecutiv, indică Raportul Global privind starea democraţiei, realizat de Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA), cu sediul la Stockholm.

Din 1975, experții măsoară gradul de democraţie în 158 de ţări.

Cel mai nou raport arată că în 47% dintre acestea, indicatorii principali ai democraţiei au înregistrat, anul trecut, cel mai pronunţat declin.

Raportul mai arată că o cauză importantă pentru scăderea credibilităţii alegerilor, este prezenţa tot mai scăzută la urne, ceea ce pune sub semnul întrebării rezultatele.

Institutul a descoperit că media alegătorilor care chiar se prezintă la urne a scăzut de la 65,2% (2008) la 55,5% (2023).

Degradare accentuată a încrederii oamenilor

Cum alegerile sunt pilonul principal al democraţiei, spun experţii institutului, faptul că un scrutin din trei este ulterior contestat la nivel global duce la o degradare accentuată a încrederii oamenilor în acest proces democratic.

"Acest raport este un apel la acţiune pentru protejarea alegerilor democratice", a declarat în raport secretarul general al IDEA, Kevin Casas-Zamora. "Succesul democraţiei depinde de multe lucruri, dar devine absolut imposibil dacă alegerile eşuează", a adăugat el.

Potrivit raportului, intimidarea din partea guvernelor şi neregulile din procesul electoral, cum ar fi înregistrarea frauduloasă a alegătorilor şi numărarea voturilor, sunt în creştere. De asemenea, IDEA subliniază că ameninţările privind interferenţa străină, dezinformarea şi utilizarea inteligenţei artificiale în campanii au amplificat provocările.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Creierul de mamă” sau cum schimbă sarcina sistemul nervos central al femeilor: materia cenușie scade. Explicațiile specialiștilor

Criza superbacteriilor s-ar putea agrava, ucigând aproape 40 de milioane de oameni până în 2050, estimează un studiu

Studiu: Copiii care folosesc creme hidratante și loțiuni de plajă sunt expuși la niveluri mari de ftalați care le perturbă hormonii

Efectele pandemiei asupra adolescenților, descoperite într-un nou studiu. Cum le-a fost afectat creierul

Partenerii noștri