20 de morți după un atentat sinucigaș, vizând un autobuz cu membri ai armatei de elită, în Iran
Un atentat sinucigaş vizând un autobuz în care se aflau membri ai armatei de elită a regimului din Iran s-a soldat cu cel puţin 20 de morţi şi 20 de răniţi, miercuri, în sud-vestul ţării, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna, relatează AFP.
Atacul a vizat un autobuz la bordul căruia se aflau membri ai Gardienilor Revoluţiei, pe un drum, între localităţile Khash şi Zahedan, în provincia Sistan-Balucistan, potrivit Irna.
”Douăzeci de persoane au căzut martire, iar 20 au fost rănite în acest atac terorist”, a anunţat agenţia, citând o ”sursă informată” neidentificată.
Într-o fotografie difuzată de agenţia de presă iraniană Fars apare, la locul atacului, un morman de fiare.
Într-un comunicat, Gardienii Revoluţiei au confirmat un ”atac sinucigaş” asupra unui autobuz care aducea membri ai acestui corp de elită de la frontiera cu Pakistanul.
”O maşină înţesată cu explozivi a explodat în apropierea autobuzului care transporta o unitate a Forţelor terestre a Gardienilor. Membri ai «protectorilor frontierei naţionale» au căzut martiri, iar alţii au fost răniţi”, se arată în comunicat, care nu prezintă un bilanţ.
Situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, regiunea iraniană Sistan-Balucistan este, cu regularitate, teatrul unor acroşaje sângeroase între forţe de ordine şi separatişti locali sau grupări jihadiste pe care, acuză Teheranul, le susţin Islamabadul şi Riadul.
În această provincie se află o largă comunitate de musulmani sunniţi de etnie balucistană, într-o ţară majoritar şiită.
În ultimele luni, forţele de securitate iraniene şi Gardienii Revoluţiei au fost ţinta mai multor atacuri în această provincie.
La 2 februarie, un membru al Gardienilor Revoluţiei a fost ucis, iar alţi cinci răniţi într-un atac în oraşul Nikshar, în Sistan-Balucistan, revendicat de gruparea jihadistă Jaish al-Adl (”Armata justiţiei”), considerată ”teroristă” de către Teheran..
Jaish al-Adl a fost înfiinţată în 2012 de către foşti membri ai unei organizaţii extremiste ce a purtat o rebeliune sângeroasă în Sistan-Balucistan până în 2010.
Teheranul a acuzat în mai multe rânduri Statele Unite, dar şi Israelul şi Arabia Saudită, că susţin grupări separatiste
Israelul şi Statele Unite sunt inamicii Iranului, iar Arabia Saudită sunnită este principalul rival al Republicii islamice Iran în regiune.
Ultimul atentat deosebit de sângeros, în Iran, a avut loc la 22 septembrie 2018, când 24 de persoane au fost ucise de către un comando de cinci atacatori ce a deschis focul cu arma automată asupra unei defilări militare la Ahvaz, capitala provinciei iraniene Kuzestan. Atentatul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic (SI) şi de o grupare separatistă arabă, ”Rezistenţa Naţională din Ahvaz”.
Gardienii Revoluţiei au efectuat, o săptămână mai târziu, ca represalii, un atac cu rachete şi drone contra unor poziţii jihadiste în Siria. Ei au anunţat, după aceea, că l-au eliminat, într-o operaţiune în Irak, pe organizatorul acestui atentat.
Un aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Iranul ajută militar forţele acestuia în războiul contra rebelilor şi jihadiştilor. Iranul a susţinut, de asemenea, puterea irakiană în războiul acesteia contra SI.
Gruparea jihadistă sunnită SI a revenidcat primul atac în Iran la 7 iunie 2017. Bărbaţi înarmaţi şi kamikaze au atacat, la Teheran, Parlamentul şi mausoleul fondatorul Republicii islamice, imamul Khomeiny, omorând 17 perdoane şi rănind alte câteva zeci.
Cu câteva luni mai înainte, organizaţia a ameninţat să acţioneze în Iran, ca represalii faţă de susţinerea militară şi logistică oferită de Teheran atât Damascului, cât şi autorităţilor din Irak, unde gruparea jihadistă şi-a pierdut marea majoritate a teritoriilor asupra cărora deţinea controlul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News