Live

Maia Sandu: În Transnistria există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației

Data publicării:
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu. Foto: Caputră video

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți, după o ședință a Consiliului de Securitate ca urmare a escaladării tensiunilor din Transnistria, că din informațiile obținute de autoritățile moldovenești, diferite forțe din regiune sunt interesate de destabilizarea situației. „E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru evitarea unei escaladări”, a spus aceasta.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea Transnistreană este o escaladare a tensiunilor. În ultimele săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi. Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

Aceasta a condamnat orice povocări și tentative „de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. „Chișinăul insistă pentru soluționarea pașnică a conflictului Transnistrean”, spune aceasta.

„E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru evitarea unei escaladări. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false. Atenționam pe cei care vor acționa în detrimentul securității cetățenilor”, a mai spus președintele Republicii Moldova, după ședința Consiliului de Securitate.

Printre deciziile luate de Consiliul Suprem de securitate din Republica Moldova se numără creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate; creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră; creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică; creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

„Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de autoritățile de la Chișinău, dar acest teritoriu este al Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri. (...) Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocarea a regiunii transnistrene. Suntem deschiși pentru comunicare și rezolvarea conflictului pe cale pașnică, pe cale diplomatică”, a mai delcarat Maia Sandu.

Citește și Experţi: Incidentele din Transnistria sunt acţiuni subversive ale Rusiei menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie

Marți, Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului de Securitate, după amplificarea tensiunilor din Transnistria. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat dimineață că două explozii au fost înregistrate în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că „știrile care vin” din Transnistria sunt „îngrijorătoare” și că Moscova urmărește „cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația”. 

De asemenea, liderul pro-rus din Donețk a spus că Rusia trebuie să lanseze următoarea fază a operațiunii militare, inclusiv în Transnistria.

Serviciile secrete ucrainene au publicat un document prin care învinuiesc serviciile speciale ruse în organizarea exploziilor din Tiraspol.

Citește și De ce este importantă Transnistria pentru Rusia. Miza Moscovei în regiunea separatistă din Republica Moldova

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri