Mai mulți diplomați canadieni din Cuba, afectați de o boală misterioasă. Canada a redus staff-ul ambasadei de la Havana
Canada a anunţat că a a redus la aproape jumătate staff-ul ambasadei din Cuba după ce încă un diplomat a fost afectat de o boală misterioasă, 14 astfel de cazuri fiind confirmate din 2017 până în prezent, scrie The Guardian.
În această perioadă, au fost afectaţi şi 26 de angajaţi ai ambasadei SUA din Cuba, ei suferind de simptome variate, iar unii dintre ei au fost diagnosticaţi cu traume cerebrale.
Canada a informat miercuri că testele confirmă cel de-al 14-lea caz, transmite News.ro.
Canada a informat în noiembrie că ia în considerare toate opţiunile privind ambasada sa din Cuba după ce al 13-lea caz a fost confirmat. Din cele 16 poziţii de la ambasada canadiană, doar opt au rămas ocupate.
Ottawa a dispus ca familiile diplomaţilor din Cuba să se întoarcă acasă în aprilie 2018. Printre cei 14 canadieni afectaţi se numără diplomaţi şi membri ai familiilor lor. Un oficial al guvernului canadian a informat jurnaliştii că cel mai recent caz implică un diplomat care a ajuns în vara lui 2018 la Havana şi a prezentat primele simptome pe 29 decembrie.
Canada a anunţat că va avea în continuare un ambasador la Havana, iar oficialii au precizat că serviciile consulare vor fi disponibile pentru canadieni. Însă ei au adăugat că programul s-ar putea modifica în următoarele săptămâni.
Cuba este o destinaţie turistică populară pentru canadieni, însă guvernul canadian a informat că nu există dovezi privind un pericol pentru turiştii canadieni.
Un oficial al guvernului canadian a informat că Havana cooperează de la început şi că oficialii cubanezi sunt la fel de nemulţumiţi de situaţie ca cei canadieni. Un alt oficial a precizat că relaţiile Caandei cu Cuba rămân foarte puternice.
Cuba a negat orice implicare. Cazurile care au implicat şi diplomaţii americani au tensionat relaţiile SUA-Cuba. Statele Unite şi-au retras tot personalul diplomatic din Cuba care nu era esenţial în 2017, însă Canada nu a luat această măsură.
Cuba a denunţat, la începutul acestui an, drept o „manipulare” acuzaţii ale Statelor Unite cu privire la „atacuri acustice” - după ce cel puţin 24 de persoane de la Ambasada americană la Havana au prezentat de la sfârşitul lui 2016 în august 2017 migrene, greaţă şi uşoare leziuni cerebrale despre care cred că au fost cauzate de aparate acustice perfecţionate, un mister care durează de peste un an. Reacţia Havanei a venit în urm unui studiu realizat de doi biologi acre au studiat o înregistrare a unui sunet care ar face parte din aceste atacuri acustice. Ei au conchis că zgomotul respectiv corespunde cântecului de împerechere al greierului lui De Geer, prezent în Caraibe.
„Deşi derutante, sunetele misterioase din Cuba nu sunt periculoase fizic şi nu constituie un atac acustic”, conchid în acest studiu Alexander Stubbs, un doctorand la Universitatea Berkeley din California, şi Fernando Montealegre-Zapata, un profesor de bilogie senzorială la Universitatea Lincoln din Marea Britanie.
Acest studiu al celor doi biologi nu fusese publicat încă într-o revistă ştiinţifică şi nici nu fusee evaluat de către alţi colegi.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News