Video&Foto Summit G7. Washingtonul lansează o inițiativă menită să dea replica Chinei în materie de infrastructură
Duminică este prima zi a summitului G7 de la Munchen, pe agenda căruia se află războiul dus de Rusia în Ucraina și situația economiei globale. Liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia se întâlnesc pentru trei zile la în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau. Înainte de startul discuțiilor, guvernul de la Londra și președintele Biden au anunțat că Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc. Totodată, președinta Comisiei Europene a declarat că impactul global negativ al invaziei ruse va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7. În plus, Boris Johnson a făcut apel la grupul G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de război.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
„Parteneriatul mondial pentru infrastructuri”, replica pe care G7 o dă Chinei
ACTUALIZARE 20:30 Grupul celor mai puternice şapte economii democratice ale lumii (G7) a abordat duminică, la iniţiativa SUA, un vast program de investiţii destinate ţărilor emergente, cu scopul de a răspunde imenselor şantiere finanţate de China în întreaga lume, relatează AFP.
În cadrul acestui plan, Casa Albă a anunțat o finanțare de 14 milioane de dolari pentru România, sumă destinată proiectului mini-centralelor nucleare, o inițiativă unică în Europa.
„Împreună cu partenerii din G7, avem în vedere să mobilizăm 600 miliarde de dolari până în 2027 pentru investiţii în infrastructuri pe plan mondial”, a declarat Casa Albă cu puţin timp înaintea unui discurs al lui Joe Biden, care urma să anunţe această propunere în cadrul summitului G7.
„Parteneriatul mondial pentru infrastructuri" (Partnership for Global Infrastructure) urmărește să construiască „infrastructuri de calitate şi sustenabile”.
G7 „are ambiţia de a face lumii cea mai bună ofertă în materie de investiţii în infrastructuri”, a subliniat cancelarul german Olaf Scholz, prezentând proiectul alături de preşedintele american.
SUA promit să pună la dispoziție circa 200 miliarde de dolari, în cinci ani, pentru acest program.
Dar a „mobiliza” aceste resurse nu înseamnă neapărat că Washingtonul va vărsa aceste sume enorme, remarcă AFP. Washingtonul ajunge la totalul de 200 miliarde de dolari combinând împrumuturi, finanţări publice - în parte deja existente - şi finanţări private, încurajate de executivul american, potrivit agenţiei franceze de presă.
Ţările occidentale doresc să se demarce astfel de China, care a investit masiv în numeroase ţări emergente pentru a construi infrastructuri în cadrul programului denumit „Noile drumuri ale mătăsii”, prin care își asigură de fapt acces la anumite materii prime.
Beijingul este acuzat totuşi că îşi realizează proiectele prin împrumuturi puţin avantajoase, chiar periculoase, care agravează problemele de îndatorare ale unor ţări deja vulnerabile.
„Multe ţări care au primit fonduri sau investiţii în cadrul programului BRI (acronim de la denumirea în engleză a Belt and Road Initiative) realizează acum, cu ani mai târziu, că sunt mai îndatorate, că PIB-ul lor nu a progresat în mod semnificativ, că aşa-zisele investiţii nu au ajuns la populaţiile lor”, a arătat un oficial american.
„Africa subsahariană va fi clar o prioritate majoră” a parteneriatului lansat de G7, a mai spus acest înalt responsabil al executivului american, asigurând însă că America Centrală, Asia de Sud-Est şi Asia Centrală sunt de asemenea regiuni „extrem de importante”.
„Sacourile pe noi sau le dăm jos?”. „Trebuie să ne arătăm pectoralii”. Cum au glumit liderii G7, ironizându-l pe Putin
ACTUALIZARE 17.42 Liderii G7 au făcut glume, duminică, pe seama imaginii de bărbat dur a lui Vladimir Putin, spunând că poate ar trebui să își dea jos sacourile, relatează The Guardian.
„Sacourile pe noi sau le dăm jos? Ne putem da jos hainele?” a întrebat Boris Johnson în timp ce se așeza la masa din pitorescul castel Elmau din Bavaria, unde cancelarul Olaf Scholz găzduia summitul celor șapte mari economii ale lumii.
Liderii - din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Statele Unite și, de asemenea, Uniunea Europeană - au meditat la dilemă.
Premierul Canadei, Justin Trudeau, a sugerat „să așteptăm” poza oficială înainte de a se dezbrăca, dar apoi Boris Johnson a spus: „trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin”.
Afirmația premierului britanic a stârnit râsul celorlalți lideri, iar glumele au continuat pe această temă.
„Vom avea o expunere la pieptul gol”, a spus Trudeau, referindu-se la sesiunea foto din 2009 a lui Putin, în care liderul de la Kremlin apărea la bustul gol călare pe un cal.
„Echitația este cea mai bună”, a replicat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fără a se pune în discuție problema îmbrăcămintei în sine.
„Trebuie să ne arătăm pectoralii”, a mai spus Johnson.
Boris Johnson îl avertizează pe Macron împotriva „oricărei tentative” de a negocia „acum” cu Rusia
ACTUALIZARE 17.14 Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentativei de a se recurge la o soluţie negociată „acum” în privința Ucrainei cu Vladimir Putin, subliniind că un astfel de scenariu riscă să prelungească „instabilitatea mondială”, a indicat Downing Street, potrivit AFP.
În cursul unei întâlniri în marja summitului G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii: SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie) la Elmau (Bavaria superioară), cei doi lideri „au convenit că acesta este un moment critic pentru evoluţia conflictului şi că este posibil să se schimbe cursul războiului”, a indicat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, precizând că ei s-au pus de acord să "întărească" sprijinul militar pentru Kiev.
„Premierul a subliniat că orice tentativă de a reglementa conflictul acum nu ar face decât să provoace o instabilitate de durată şi să-i dea lui Putin dreptul de a manipula ţările suverane şi pieţele internaţionale la nesfârşit”, a adăugat acesta, citat de Agerpres.
Contrar lui Emmanuel Macron, Boris Johnson refuză orice fel de dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin, pe care îl califică drept „dictator”, de la începutul invaziei ruse în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.
Citește continuarea AICI
Fotografia de grup a liderilor G7
ACTUALIZARE 16.45 Liderii mondiali din cadrul G7 s-au adunat pentru „fotografie de familie”.
World leaders at the G7 summit in Germany have gathered for the 'family photo'.
— Sky News (@SkyNews) June 26, 2022
The meeting is set to be dominated by the war in Ukraine and sanctions on Russia.https://t.co/ms5xcMX5g6
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/FY9ymQEjH2
Franţa propune în cadrul G7 o plafonare a preţului petrolului la nivelul „țărilor producătoare”
ACTUALIZARE 16.30 Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui „preţ maxim al petrolului” la nivelul „ţărilor producătoare”, cu scopul de a contracara scumpiri provocate de Războiul rus din Ucraina, anunţă duminică preşedinţia franceză, în marja summitului G7 din Bavaria, scrie The Guardian.
Parisul „nu se opune în principiu” propunerii americane de plafonare a preţurilor, însă ”pentru noi ar fi şi mai puternic să stabilim un preţ maxim al petrolului care provine de la toate ţările producătoare”, subliniază Palatul Élysée.
„Este lucrul pe care trebuie să-l reangajăm în negocieri cu OPEP+ şi cu toţi producătorii de petrol din lume”, a mai transmis preşedinţia franceză.
Această propunere este distinctă de o măsură sugerată de către Statele Unite, o plafonare a preţurilor petrolului decisă de către ţările consumatoare.
Citește continuarea AICI
Marea Britanie și Franța au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei în războiul cu Rusia
ACTUALIZARE 15.20 Marea Britanie și Franța au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei în războiul său cu Rusia, a declarat duminică biroul lui Boris Johnson, în timp ce liderii s-au întâlnit în marja summitului G7, relatează The Guardian.
„Ei au fost de acord că acesta este un moment critic pentru cursul conflictului și că există o oportunitate de a schimba cursul războiului”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.
Ambii lideri „au subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina pentru a-și întări mâna atât în război, cât și în orice negocieri viitoare. Președintele Macron a lăudat sprijinul militar continuu al premierului pentru Ucraina, iar liderii au convenit să intensifice această activitate”, a precizat purtătorul de cuvânt.
„Liderii au convenit să continue și să consolideze colaborarea strânsă dintre Marea Britanie și Franța în domenii care includ apărarea și securitatea.”
Biroul lui Macron spune că discuțiile au fost bune și că Johnson s-a arătat entuziasmat de aderarea la o „comunitate politică europeană” – o inițiativă sugerată de liderul francez pentru o structură decizională care ar implica națiunile UE și țările europene care nu sunt membre.
Premierul indian Narendra Modi participă ca invitat la summitul G7
ACTUALIZARE 15.00 La invitația lui cancelarului german Olaf Scholz, premierul indian Narendra Modi participă la summitul G7 din Germania.
At the invitation of @Bundeskanzler Olaf Scholz, PM @narendramodi arrives in Germany for the G7 Summit.
— Arindam Bagchi (@MEAIndia) June 26, 2022
Besides participating in @G7 discussions on climate, energy, food security, health, gender equality and more, PM will also hold several bilateral meetings on the sidelines. pic.twitter.com/r5yAHeFQfY
Pe lângă participarea la discuțiile G7 despre climă, energie, securitate alimentară, sănătate sau egalitate de gen, Narendra Modi va avea în paralel și câteva întâlniri bilaterale cu mai mulți lideri din G7.
Ucraina cere mai multe arme și sancțiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
ACTUALIZARE 14.20 Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit din Bavaria, în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în timpul dimineţii asupra unui complex rezidenţial din apropierea centrului Kievului, relatează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.
"Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina", a scris pe Twitter Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene, chemând de asemenea la "înfrângerea imperialismul bolnav" rus.
"Acest copil ucrainean de 7 ani dormea liniştit la Kiev până când o rachetă rusească de croazieră i-a aruncat casa în aer. Şi multe altele în Ucraina sunt lovite. Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina", a declarat Kuleba în postarea pe Twitter.
This 7 y.o. Ukrainian kid was sleeping peacefully in Kyiv until a Russian cruise missile blasted her home. Many more around Ukraine are under strikes. G7 summit must respond with more sanctions on Russia and more heavy arms for Ukraine. Russia’s sick imperialism must be defeated. pic.twitter.com/0kn2hl7A4x
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) June 26, 2022
Boris Johnson: Costul victoriei rusești în Ucraina este prea mare
ACTUALIZARE 13.54 Liderii mondiali trebuie să recunoască prețul sprijinirii Ucrainei, inclusiv creșterea costurilor energiei și alimentelor, dar trebuie, de asemenea, să recunoască că prețul pentru a permite Rusiei să câștige ar fi mult mai mare, a declarat premierul britanic Boris Johnson, citat de Reuters.
Vorbind la începutul summitului G7, Johnson a spus duminică că Occidentul trebuie să-și mențină unitatea în fața agresiunii Moscovei.
„Pentru a proteja acea unitate, pentru a o face să funcționeze, trebuie să avem discuții cu adevărat sincere despre implicațiile a ceea ce se întâmplă, presiunile pe care le resimt prietenii și partenerii individuali”, a spus liderul guvernului britanic.
„Dar prețul de a da înapoi, prețul de a permite lui Putin să reușească, să ocupe părți uriașe din Ucraina, să continue cu programul său de cucerire, acest preț va fi mult, mult mai mare. Toată lumea de aici înțelege asta", a mai spus Boris Johnson.
Joe Biden îi mulțumește lui Olaf Scholz pentru „leadership” în criza legată de războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 13.35 Preşedintele SUA Joe Biden i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru „leadership-ul” său asupra răspunsului la criza legată de Ucraina, cu ocazia unei întâlniri pentru o discuţie bilaterală înaintea summitului G7, informează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin se aştepta ca Occidentul „să se divizeze” după invazia sa în Ucraina, dar nu s-a întâmplat aşa, a mai spus Biden într-un schimb de cuvinte plin de bună dispoziţie cu Scholz, care este gazda summitului desfăşurat într-o staţiune alpină bavareză.
„Vreau să vă felicit (...). Putin miza de la început ca, cumva, NATO şi G7 să se divizeze, dar nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla aşa ceva”, a adăugat liderul de la Casa Albă, conform Agerpres.
NATO trebuie „să rămână unită” împotriva agresiunii ruse în Ucraina, a mai spus Joe Biden, citat de France Presse, înaintea discuţiilor cu cancelarul german Olaf Scholz
Charles Michel: „Națiunile G7 împărtășesc aceleași obiective – să tăiem oxigenul din mașina de război a Rusiei”
ACTUALIZARE 13.20 „Națiunile G7 împărtășesc aceleași obiective – să tăiem oxigenul din mașina de război a Rusiei, având în același timp grijă de economiile noastre”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, relatează BBC.
Vorbind la începutul summitului G7 din Bavaria, Michel a declarat că „războiul Rusiei a pus lumea în pericol”, afirmând că acesta a afectat aprovizionarea cu alimente și combustibil, prețurile și securitatea.
Charles Michel a mai spus că G7 și UE au o „unitate de nezdruncinat” în sprijinul Ucrainei.
LIVE NOW - Follow my press conference at the @G7 summit in Schloss Elmau #Germany #G7 https://t.co/t5pTEugV0i
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 26, 2022
UE va continua să ofere sprijin financiar, umanitar și politic Ucrainei, spune Michel, dar se angajează să ofere mai mult – și să sprijine reconstrucția Ucrainei.
El spune că războiul modelează, de asemenea, Uniunea Europeană, prin acordarea statutului de candidatură Ucrainei și Republicii Moldova, iar alte națiuni speră să le urmeze.
Războiul înseamnă că lumea s-a schimbat de la summitul G7 de anul trecut din Cornwall, spune Michel, adăugând că „lumea ne privește – să luăm deciziile corecte și să apărăm dreptul internațional”.
Ursula von der Leyen: „Suntem alături de Ucraina atât cât va fi nevoie”
ACTUALIZARE 12.55 „Suntem alături de Ucraina atât cât va fi nevoie. Impactul global negativ al războiului Rusiei în Ucraina va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de startul G7.
We will stand with Ukraine for as long as it takes
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 26, 2022
The negative global impact of Russia’s war will be front and centre of our exchanges at the G7. pic.twitter.com/nLm8aLOuWP
Biden și o parte din liderii G7 interzic importurile de aur rusesc. „Trebuie să tăiem finanţarea pentru regimul lui Putin”
ACTUALIZARE 12.30 Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat duminică Downing Street, în prima zi a unui summit G7.
„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin”, a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson, care se va reîntâlni pentru trei zile cu liderii marilor puteri industrializate în Germania.
„Putin îşi iroseşte resursele în scădere în acest război inutil şi barbar. Îşi hrăneşte ego-ul în detrimentul poporului ucrainean şi al celui rus”, a adăugat liderul guvernului de la Londra, citat de Agerpres. „Trebuie să tăiem finanţarea regimului lui Putin. Asta facem cu aliaţii noştri”, a mai spus Boris Johnson.
SUA i-au impus lui Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, a spus Biden. „Împreună, liderii G7 vom anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis Biden înainte de reuniunea G7 din Bavaria.
The United States has imposed unprecedented costs on Putin to deny him the revenue he needs to fund his war against Ukraine.
— President Biden (@POTUS) June 26, 2022
Together, the G7 will announce that we will ban the import of Russian gold, a major export that rakes in tens of billions of dollars for Russia.
Știrea inițială
Biden a aterizat la Munchen (sudul Germaniei) venind de la Washington şi urmează să ajungă la locul unde va avea loc summitul G7 cu un elicopter militar. Prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz.
Apoi, el va participa la un summit NATO, la Madrid, săptămâna viitoare, conform Agerpres.
Această deplasare survine într-un „moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.
La G7 şi la NATO, „veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo” pentru a „trage la răspundere Rusia”, a promis el.
De asemenea, Joe Biden intenţionează, a afirmat Kirby, să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt obiective complementare, nu opuse.
Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare.
Acest ultim punct este un răspuns la investiţiile gigantice ale Chinei în întreaga lume.
În NATO, americanii şi aliaţii lor vor elaboreze un nou „concept strategic” care, pentru prima dată, va evoca provocările pe care le lansează China.
Casa Albă a exclus până acum orice oboseală occidentală faţă de războiul din Ucraina care pare să dureze şi are şi un cost pentru populaţiile occidentale: „Nu am văzut fracturi şi fisuri” în cadrul NATO, a spus, de asemenea, John Kirby.
Editor : Alexandru Costea | Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News