Live

Lukașenko susține că nu e dictator, e doar autoritar

Data actualizării: Data publicării:
O femeie este arestată la Minsk, la Marșul Solidarității, acțiune de protest la adresa președintelui din Belarus Aleksandr Lukașenko Foto: Profimedia

Belarusul este cu siguranţă autoritar, dar nu are deţinuţi politici, susține preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko, vizat de sancţiuni occidentale pentru represiunea din ţara sa.

FB: Deși a trimis sute de opozanți în închisoare, Lukașenko susține că în țara sa nu sunt deținuți politici.

Da, sistemul nostru este mai dur, nu exclud cuvântul autoritar, dar nu este o dictatură, a spus el într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres.

Dvs spuneţi că există sute de persoane în închisoare. Dar dacă vorbim despre această pretinsă opoziţie pe care aţi menţionat-o, ea nu are nimic de a face cu opoziţia. Este vorba despre persoane care s-au exprimat împotriva statului, nu împotriva puterii, ci împotriva statului, împotriva propriului lor popor, a susținut Lukaşenko.

El a fost întrebat de jurnaliştii AFP despre sutele de opozanţi, activişti, jurnalişti şi simpli manifestanţi încarceraţi pentru rolul lor în manifestaţiile de amploare împotriva rezultatului alegerilor di august 2020, pe care opoziţia îl consideră falsificat.

Lukaşenko pretinde că el nu a reprimat o mişcare de opoziţie, ci un complot împotriva ţării sale, alimentat de Occident. Persoanele încarcerate erau finanţate din străinătate, integral din Polonia şi Lituania, a susținut el.

Şi ce vreţi, să mă uit liniştit? (...) În calitate de preşedinte, principala mea atribuţie este să apăr suveranitatea şi independenţa statului, a adăugat el.

Președintele bielorus a mai susținut că occidentalii voiau să rupă Belarusul în 2020, pentru a ataca apoi Rusia.

Voiaţi să rupeţi Belarusul pentru a construi o centură de la Marea Neagră până la Marea Baltică şi să fiţi în pragul Moscovei, a mai spus Lukaşenko.

În august 2020, în urma unui nou scrutin în care a fost ales preşedinte, Lukaşenko s-a confruntat cu o mişcare de protest fără precedent care a scos pe străzi timp de săptămâni zeci de mii de persoane care i-au cerut plecarea.

Însă regimul bielorus, acuzând Occidentul că se află în spatele acestei mobilizări, a lansat o reprimare dură a mişcării de protest, arestând mii de persoane şi forţându-le pe altele să plece din ţară, cum s-a întâmplat şi în cazul Svetlanei Tihanovkaia, care a candidat împotriva preşedintelui bielorus după ce l-a înlocuit pe soţul său, încarcerat cu câteva luni mai devreme.

Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 67 de ani şi la putere din 1994, a venit la o manifestaţie la Minsk şi s-a afişat cu un Kalaşnikov în mână, în spatele unui cordon al forţelor de securitate.

Acest fost director de colhoz, căruia îi place să se afişeze în uniformă, la volanul unui tractor sau pe un patinoar de hochei, a oscilat până în 2020 între Rusia şi Occident, apropiindu-se alternativ când de o parte, când de cealaltă.

Însă după represiunea populară din 2020, el se dă drept aliatul numărul 1 al Rusiei, oferind acces pe teritoriul său armatei lui Putin pentru a declanşa pe 24 februarie ofensiva militară împotriva Ucrainei.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Letonia spune că gardurile de la frontierele cu Rusia și Belarus sunt aproape gata

Medvedev amenință SUA: Evitaţi al Treilea Război Mondial

FBI acuză Rusia că vrea să influențeze alegerile din SUA, prezentând clipuri fake cu haitieni care votează ilegal

Zelenski, furios că aliații nu-l lasă să atace trupele lui Kim din Rusia. „America se uită, Marea Britanie se uită, Germania se uită”

Partenerii noștri