Live

Lukașenko spune că Rusia a livrat Belarusului sisteme Iskander și S-400

Data publicării:
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko. Foto: Profimedia Images

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni, în cadrul unei reuniuni cu guvernul privind achiziţia de armament, că Rusia a livrat Republicii Belarus sisteme de rachete tactice Iskander, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi aproximativ 1 milion de proiectile de diferite calibre, potrivit EFE, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, agenţiile de presă ucrainene informează că liderul de la Minsk i-a convocat pe şefii instituţiilor militarizate în legătură cu incidentul de duminică produs pe aeroportul militar de lângă capitala belarusă, în urma căruia a fost avariat un avion de recunoaştere rusesc A-50, care, se pare, era utilizat de Rusia în războiul său din Ucraina.

„În scopul de a echipa partea belarusă din cadrul grupării regionale de forţe (belarusă şi rusă), Moscova ne-a furnizat sisteme operativ-tactice Iskander şi o rezervă de suficiente rachete”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă oficială Belta.

Liderul belarus, principalul aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în campania sa împotriva Ucrainei, a adăugat că Rusia a furnizat, de asemenea, „sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune S-400”. „Militarii noştri au obţinut ceea ce au vrut. Este o armă de temut”, a spus el.

În plus, Belarus a achiziţionat o baterie de sisteme de rachete antiaeriene Tor, rachete antitanc cu ghidare, mortiere, lansatoare de proiectile reactive şi peste 830.000 de muniţii de diferite calibre, a enumerat Lukaşenko. Preşedintele belarus a anunţat că Rusia va furniza de asemenea Minskului „avioane Su-30M, elicoptere Mi-35M, transportoare blindate, precum şi alte tipuri de arme, rachete şi muniţii”.

Armata belarusă, a declarat el, primeşte echipamentul militar „necesar pentru o reacţie adecvată la provocările şi ameninţările actuale”. „Aş dori să subliniez că, în pofida sancţiunilor fără precedent, producem suficient armament şi echipament militar pentru a satisface nevoile armatei belaruse”, a afirmat el.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după ce s-a aflat că un avion de recunoaştere rusesc a fost avariat pe aerodromul Maciulişci, de lângă Minsk. Opoziţia belarusă din exil a pus acest incident pe seama unor „partizani” belaruşi.

Potrivit Ukrainska Pravda, Lukaşenko i-a convocat luni pe şefii instituţiilor militare ale ţării pentru a examina acest incident. „Avem un număr considerabil de oameni în uniformă. Toţi sunt înarmaţi. Aceştia sunt oameni instruiţi pentru a-şi apăra Patria. Trebuie să folosim asta”, a afirmat Lukaşenko, adresându-se şefilor instituţiilor de forţă, cerându-le să întârească „disciplina” şi să supravegheze „îndeplinirea tuturor îndatoririlor”.

Agenţia de presă Unian a indicat că, în urma unor explozii provocate cu ajutorul dronelor, a fost avariat un avion de recunoaştere rusesc A-50, echipat cu radar, având capacitatea de a detecta ţinte la mare distanţă. Acesta este un avion foarte complex şi costisitor, pe care Rusia îl are doar în 9 exemplare. Costul său este estimat la aproximativ 330 de milioane de dolari, ceea ce este comparabil cu costul unei nave de război. Kremlinul a refuzat luni să comenteze pierderea unei aeronave atât de scumpe şi rare.

Potrivit expertului militar ucrainean Roman Svitan, avarierea avionului A-50 ar fi putut perturba atacul masiv cu rachete de luni asupra Ucrainei. Acest avion era utilizat de forţele ruse ca „ochi de la distanţă” pentru dirijarea bombardierelor şi orientarea spre ţinte.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Moscova amenință Republica Moldova și sare în apărarea separatiștilor din Transnistria. Zaharova: Rusia va reacționa la orice provocări

Partenerii noștri