Live

Lukaşenko neagă orice implicare în uciderea dizidentului Vitali Șișov: "Cine s-ar fi dus să-l spânzure?"

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko,la discursul anual în fața națiunii: Profimedia Images

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko spune că ţara sa a traversat un an dificil, după alegerile prezidenţiale de la 9 august 2020, considerate de opoziţie şi o serie de ţări occidentale ca fiind fraudate pe scară largă. Lukașenko a vorbit despre "dictatură digitală" și a negat că țara sa ar fi implicată în uciderea dizidentului Vitali Șișov, găsit spânzurat într-un parc din Kiev.

În cadrul unei întâlniri anuale cu presa şi cu demnitari ai regimului, denumită "Marea discuţie", Aleksandr Lukaşenko, flancat de două drapele într-un hemiciclu poleit în aur, şi-a proclamat încă o dată victoria într-un scrutin "total transparent" în faţa unei opoziţii care pregătea o "lovitură de stat".

"Belarus se află astăzi în colimatorul lumii întregi. Cum şi de ce, ştiţi mai bine decât mine. Anul nu a fost uşor", a spus Lukaşenko, referindu-se la mişcarea de contestare reprimată, apreciind că aceasta a reprezentat o "ameninţare pentru unitatea naţională".

În lumea zilelor noastre, "aşa-numita democraţie a fost înlocuită cu un dictat digital", a spus Lukaşenko, care a vorbit dezlânat, sărind de la un subiect la altul, potrivit Agerpres, care preia AFP și EFE.

"Se creează un fond emoţional negativ în societate sau, aşa cum îl numesc ei, un zgomot informaţional. Totuşi, cel mai trist este că această lume virtuală şi artificială influenţează adoptarea unor decizii politice fundamentale şi reale pe arena internaţională", a spus el în această conferinţă de presă transmisă în direct de agenţia de stat Belta.

Lukaşenko a afirmat că anul care s-a scurs după alegerile prezidenţiale a pus "unitatea naţională a Belarus" la grea încercare.

"Dar ştim că avem tot ce ne trebuie pentru a depăşi cu demnitate această perioadă din istoria noastră contemporană", a spus el.

Avertismente pentru Occident

În acelaşi timp, Lukaşenko a avertizat Occidentul împotriva unor noi sancţiuni contra ţării sale, spunând că acestea ar putea avea "efect de bumerang" şi s-ar putea întoarce chiar împotriva ţărilor care le impun.

"Politicienii occidentali, cei care nu gândesc cu capul, ar trebui să înceapă să se gândească înainte de a impune orice măsură, inclusiv sancţiuni, împotriva noastră", a spus Lukaşenko, care se prezintă drept un bastion împotriva unui conflict între Rusia şi Occident.

"Nu vom îngenunchea niciodată!", a proclamat liderul de la Minsk, denunţând sancţiunile europene şi americane.

În acelaşi timp, preşedintele belarus a dezminţit orice implicare a ţării sale în moartea suspectă a lui Vitali Şişov, un disident care trăia în exil, liderul unei organizaţii neguvernamentale cu sediul în Ucraina, găsit săptămâna trecută spânzurat într-un parc din Kiev, şi a cărui organizaţie acuză regimul lui Aleksandr Lukaşenko de asasinarea sa.

"Şişov, dar cine este el pentru mine sau pentru Belarus? E un nimeni pentru noi, cine s-ar fi dus să-l spânzure ?", a spus liderul de la Minsk în conferinţa sa de presă anuală.

El a atacat-o şi pe atleta belarusă Kristina Tsimanovskaia, care a scăpat de repatrierea forţată de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce criticase responsabili din lumea sportului de la ea din ţară. "Nu ar fi făcut asta niciodată (a criticat antrenori din Belarus) singură, a fost îndrumată de prietenii ei polonezi", a spus Lukaşenko, făcând referire la faptul că Polonia i-a oferit azil atletei.

Totodată, Lukaşenko a declarat că este gata să ia în considerare amnistierea câtorva zeci de rivali politici încarceraţi, conform dpa.

Un an de la algerile din 9 august 2020 

Belarus marchează luni un an de la declanşarea mişcării de contestare împotriva lui Lukaşenko, a cărei reprimare cu brutalitate s-a soldat cu cel puţin şapte morţi, potrivit presei, şi mii de oameni trimişi după gratii.

Peste 600 de belaruşi au fost recunoscuţi de către Centrul pentru drepturile omului Viasna drept deţinuţi politici şi se află în prezent încarceraţi în diferite penitenciare.

În afară de aceasta, peste 4.691 de dosare penale au fost deschise împotriva participanţilor la protestele antiguvernamentale pe ansamblul ţării, conform publicaţiei Zerkalo.io.

La rândul său, Asociaţia jurnaliştilor din Belarus a comunicat luni că, în anul care s-a scurs după alegerile prezidenţiale, mai multe sute de jurnalişti au fost arestaţi în ţară şi peste 100 de site-uri web au fost blocate.

"La ora actuală, 29 de jurnalişti se află în arest, iar 50 sunt sub urmărire penală", menţionează Asociaţia într-un comunicat.

După reprimarea brutală a protestelor în Belarus, pentru a marca un an de la naşterea mişcării de contestare anti-Lukaşenko, mitinguri ale belaruşilor vor avea loc în străinătate, în special în Polonia şi în Ucraina, unde s-au refugiat mulţi disidenţi.

Diplomaţia UE a salutat, la rândul său, duminică populaţia din Belarus "care s-a ridicat cu curaj în numele respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale", potrivit AFP.

Aceasta a denunţat "represiune bine orchestrată şi campania de intimidare" a regimului, care a condus ca "mii de cetăţeni din toate categoriile sociale să moară în circumstanţe obscure, să fie arestaţi sau să fie obligaţi să părăsească ţara şi să trăiască în exil", conform agenţiei de presă franceze.

Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a cărui ţara a oferit adăpost Svetlanei Tihanovskaia, contracandidata lui Lukaşenko la alegerile de anul trecut, pe care opoziţia o consideră câştigătoarea scrutinului din 9 august 2020, a salutat pe Twitter "poporul din Belarus care s-a revoltat împotriva terorii".

"Se pot mândri că au devenit un exemplu de curaj pentru întreaga lume", a spus el, denunţând totodată "regimul care, în agonie, continuă să distrugă soarta" belaruşilor.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Președintele Lukașenko: „Doamne ferește ca o femeie să fie aleasă președinte în Belarus”

Letonia spune că gardurile de la frontierele cu Rusia și Belarus sunt aproape gata

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

Partenerii noștri