Live

Lovitură pentru Netanyahu: Instanța supremă din Israel a decis că evreii ultraortodocși trebuie să fie recrutați în armată

Data publicării:
Evreii ultraortodocși consideră studiul religios ca fiind fundamental pentru păstrarea iudaismului, la fel de important pentru apărarea Israelului ca și armata. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Curtea Supremă a Israelului a ordonat marți guvernului să recruteze evrei ultraortodocși în armată, dând o lovitură primului ministru Benjamin Netanyahu. Decizia ar putea destrăma coaliția sa de guvernământ.

De asemenea, instanța a ordonat guvernului să retragă finanțarea oricăror școli religioase (ieșiva), ai căror elevi nu respectă avizele de recrutare.

„În acest moment nu există un cadru legal care să facă posibilă distincția între studenții ieșiva și cei destinați serviciului militar”, a spus instanța. „În consecință, statul nu are autoritatea de a ordona evitarea generală a recrutării lor.”

Evreii ultraortodocși (Haredi) au fost scutiți de serviciul militar național obligatoriu, de la întemeierea Israelului. Aceștia consideră studiul religios ca fiind fundamental pentru păstrarea iudaismului, la fel de important pentru apărarea Israelului ca și armata.

Partidele Haredi s-au opus ferm eforturilor de a-i determina pe tineri ultra-ortodocși să servească în armată.

Coaliția guvernamentală fragilă a lui Netanyahu se bazează pe două partide Haredi – Iudaismul Torah Unit și Shas – pentru a guverna. El a încercat de săptămâni întregi să promoveze legislația prin parlamentul israelian, Knesset, care ar consacra în lege un proiect de scutire pentru bărbații Haredi.

Ministrul apărării lui Netanyahu, Yoav Gallant, a criticat public încercarea premierului de a-i scuti pe evreii Haredi.

Nu este prima dată când Curtea Supremă anulează scutirea de armată pentru Haredi. În 1998, instanța a spus guvernului că a permite ultraortodocșilor să nu fie recrutați încalcă principiile de protecție egală. În deceniile care au urmat, guvernele succesive și Knesseturile au încercat să rezolve problema, doar pentru a li se spune mereu de către instanță că eforturile lor au fost ilegale.

Într-un sondaj din februarie realizat de Institutul pentru Democrație din Israel, 64% dintre respondenții israelieni și 70% dintre respondenții evrei israelieni au spus că scutirea de serviciu militar pentru Haredi „ar trebui schimbată”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Răsturnare de situație! Decizia UEFA în cazul lui Jude Bellingham, după gestul incalificabil din meciul cu Slovacia

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Directorul spitalului al-Shifa şi "zeci de prizonieri" au fost eliberaţi de Israel (surse)

Probleme pentru un avion israelian. A aterizat de urgenţă în Turcia, iar personalul la sol a refuzat alimentarea

Protest uriaș al evreilor ultra-ortodocși la Ierusalim. Mii de oameni au intrat în confruntări violente cu polițiștii

Netanyahu își sfidează aliații și anunță că nu renunță la război: „Nu există substitut pentru victorie”

Partenerii noștri