Lovită de Brexit și Covid, economia britanică intră în recesiune după doi ani de stagnare
Economia Regatului Unit a intrat în recesiune în a doua jumătate a lui 2023, o situație dificilă pentru premierul Rishi Sunak și pentru partidul său, în condițiile în care urmează și alegeri, iar conservatorii se află la putere din 2010, sub diferiți premieri. Produsul Intern Brut al Regatului s-a micșorat cu 0,3%în ultimele trei luni ale lui 2024, în timp ce în trimestrul anterior scăzuse cu 0,1%, conform datelor oficiale, informează Reuters.
Recesiunea din ultimul trimestru a fost mai mare decât era de așteptat, în condițiile în care analiștii prevedeau menținerea ritmului de scădere de 0,1%. În plus, lira sterlină își continuă scăderea și față de dolar și față de euro.
Datele făcute publice joi arată că Marea Britanie se alătură Japoniei, o altă țară din grupul G7 care intră în recesiune, deși în cazul acesteia e de așteptat ca ea să fie de scurtă durată și redusă ca intensitate.
Economia britanică e cu doar 1% mai mare față de anul 2019, înainte ca pandemia de Covid să lovească, iar dintre țările G7, doar economia Germania a suferit o scădere mai mare.
Premierul Rishi Sunak a promis la venirea în funcție că va lua măsuri pentru ca economia britanică să revină pe un ritm de creștere. Partidul Conservator pe care îl conduce este la putere la Londra de aproape 15 ani și a fost artizanul Brexit-ului dar și al măsurilor anti-Covid.
Laburiștii au devenit, însă, în ultima perioadă, partidul în care oamenii au mai multă încredere când vine vorba de economie. Sondajele arată că la următoarele alegeri conservatorii vor pierde guvernarea în favorea laburiștilor, însă e important cât de mult va crește diferența dintre cele două partide.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News