Live

Liz Truss este oficial noul premier al Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
Liz Truss, primită de regina Elisabeta a II-a la castelul balmoral din Scoția. Foto: Profimedia

Liz Truss este noul prim-ministru al Marii Britanii, după ce s-a întâlnit cu regina la Castelul Balmoral din Scoția.

Truss, în vârstă de 47 de ani, este cel de-al 56-lea prim-ministru al Marii Britanii și a treia femeie care deține această funcție. 

A fost pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie când suverana britanică nu s-a aflat la Palatul Buckingham pentru numirea noului premier al țării, al 15-lea de când Elisabeta a II-a se află pe tron.

The Guardian scrie că noul premier britanic urmează se întoarcă imediat la reședința 10 Downing Street din Londra și să susțină o declarați de presă jurul orei 16.00 (ora Londrei). Se așteaptă ca unul dintre primele sale acte semnificative în calitate de prim-ministru să fie un anunț cu privire la planurile de abordare a crizei prețurilor la energie.

Liz Truss a fost anunțată luni, 5 septembrie, câștigătoare a scrutinului intern din Partidul Conservator britanic, la capătul unei curse electorale care a durat aproape două luni și în care l-a învins pe contracandidatul său rămas în cursă, Rishi Sunak, ministru de finanțe în guvernul lui Boris Johnson.

Rishi Sunak a avut 60.399 de voturi, iar Liz Truss 81.326 de voturi. A fost momentul care a încheiat o lună și jumătate de campanie electorală, declanșată de demisia lui Boris Johnson.

Citește și: Boris Johnson a părăsit Downing Street 10. „S-a terminat, prieteni”

Lizz Truss și Rishi Sunak au încercat să-i convingă pe alegătorii conservatori că au ceea ce e necesar pentru a conduce partidul. Și dacă fostul ministru de finanțe părea favorit la început, cele mai multe voturi i-au revenit în cele din urmă actualului ministru de externe.

„Vă mulțumesc că mi-ați acordat încrederea voastră. În calitate de lider al partidului, îmi voi îndeplini promisiunile. Voi pune la punct un plan îndrăzneț de reducere a taxelor și creștere a economiei. Îmi voi îndeplini promisiunile în privința crizei energetice și a sistemului național de sănătate”, a spus Liz Truss în prima sa declarație după ce a fost anunțată ca lider al conservatorilor.

Liz Truss a promis în campania electorală, printre altele, că va anula creșterile de impozite, va implementa în continuare plafonul de asistență socială și că va reduce infracționalitatea cu 20% în următorii doi ani.

Numirile cheie ale cabinetului sunt de așteptat să fie făcute joi. Se așteaptă ca Truss să numească un cabinet de persoane loiale, inclusiv Kwasi Kwarteng ca ministru secretar pentru finanțe, James Cleverly ca secretar la externe și Suella Braverman ca secretar la interne.

Thérèse Coffey ar putea să ocupe postul de secretară pentru sănătate, în timp ce Rishi Sunak ar urma să fie lăsat în afara rolului executiv.

De la stânga, la dreapta - un cameleon politic

Liz Truss a lucrat cu trei premieri conservatori pînă acum. A devenit șefă a diplomației în toamna anului trecut, după ce deținuse portofolii ministeriale și în cabinetele conduse de Theresa May și David Cameron. S-a născut la Oxford în 1975, într-o familie de activiști pentru dezarmare nucleară. Tatăl ei era profesor de matematică, mama - asistentă medicală. În copilărie, părinții au dus-o la demonstrații împotriva premierului conservator de atunci, Margaret Thatcher - acum devenită idolul său politic.

Liz Truss devine noul premier al Marii Britanii Foto: Profimedia Images

Spre deosebire de colegii ei de cabinet cu educație privată, Truss a mers la o școală de stat în orașul Leeds din Yorkshire, iar mai târziu a obținut un loc la Universitatea Oxford. Acolo a fost o membră activă a liberal-democraților, un partid de opoziție centrist care mult timp a fost un adversar eficient al conservatorilor.

În perioada în care a fost membră a Partidului Liberal Democrat, Truss a susținut legalizarea canabisului și abolirea monarhiei. Apoi, Truss s-a alăturat conservatorilor în 1996, la doar doi ani după ce ținuse un discurs la o conferință a liberal-democraților în care cerea sfârșitul monarhiei, ceea ce pentru conservatori ar fi de neconceput.

A descris convertirea sa la conservatorism drept o „răzvrătire”. Criticii săi spun că acum încearcă într-un mod nereușit să o imite pe Margaret Thatcher, cea mai divinizată figură a partidului: discursul ei abundă în ziceri ale fostului premier, se îmbracă precum fostul prim-ministru și îl laudă pe Ronald Reagan. Membră a Parlamentului din 2010, ea este recunoscută însă, inclusiv de către oponenți, drept o persoană dinamică, dependentă de muncă.

Soluțiile riscante pe care le are Liz Truss

„Greaua moștenire” este echivalentă cu o catastrofă economică în Marea Britanie, iar analiștii atrag atenția că noul executiv nu va avea la dispoziție soluții simple pentru toate aceste probleme.

Liz Truss a spus într-un interviu pentru BBC că va face un anunț cu privire la problema energiei în termen de o săptămână de la învestirea în funcția de prim-ministru, iar un pachet economic mai amplu va fi aprobat în cel mult o lună. 

Viitorul guvern trebuie să facă față unui număr mare de provocări, care pun sub presiune finanțele publice, așa cum nu s-a mai întâmplat de multă vreme.

Citește și: Zelenski speră că Truss va ajuta Ucraina „să contracareze eforturile distructive” ale Moscovei

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Percheziţii în Vaslui după un conflict violent între români în Marea Britanie. Ce au descoperit autoritățile

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Partenerii noștri