Video „Fără cadouri pentru Putin”. Austria, condamnată dur în Parlamentul European pentru refuzul acceptării României în Schengen
Refuzul Austriei și a Olandei de a vota în favoarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost condamnat în termeni duri, marți, în Parlamentul European. Comisarul pentru migrație, Ylva Johansson, a declarat că neacceptarea celor două țări în Schengen este „un cadou pentru Putin”. „Ne arată că suntem diviziați și singurul câștigător este Putin. Nu are niciun sens să întârziem. Bulgaria și România au dreptul să adere”, a transmis aceasta, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla anul viitor. Dezbaterea, care a durat mai bine de o oră, a dus la critici dure, în special la adresa Austriei.
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Explozie la locomotiva unui tren care urma să transporte europarlamentari: „Oamenilor li s-a spus să-și lase bagajele și să plece”
Alegeri parlamentare cu miză uriașă în Austria, inclusiv pentru România
Schimbări bruște de temperatură: furtuna Ashley aduce un val de aer polar în România
Șoșoacă a făcut circ în Parlamentul European. Și-a pus botniță și a fost scoasă cu forța din sală: „Casa Satanei e aici la Bruxelles”
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024
„Când, nu dacă, Bulgaria și România vor adera la Schengen cu toții vom avea de câștigat. Va fi un impuls pentru piața unică, cu toții vom fi mai în siguranță. Dacă aderarea României și Bulgariei întârzie, cu toții avem de pierdut. Eu sunt prima care spune că avem provocări semnificative în UE, dar nu trebuie să confundăm aceste provocări cu criteriile de aderare la Schengen. Comisia a semnat acordul FRONTEX cu Macedonia de Nord și negociază acordul cu alți parteneri din Blacanii de Vest. Vedem deja rezultate și vor mai urma. Însă, mai este mult de făcut. Regret decizia Consiliului de joia trecută. Ne arată că suntem diviziați și singurul câștigător este Putin. Nu are niciun sens să întârziem. Bulgaria și România au dreptul să adere. Am avut două misiuni la fața locului. Angajamentele trebuie respectate. Momentul este cel potrivit. Eu sunt hotărâtă să fac acest lucru să se întâmple anul viitor. Cetățenii din România și Bulgaria merită asta”, Ylva Johansson, comisarul european pentru migrație.
„Problema este una simplă. Este un atac care pe un român ca mine îl umple de indignare, da problema e alta, idignarea ar trebui să fie a celor 500 de milioane de cetățeni europeni pentru că este un atac flagrant la solidaritatea și coerența UE”, Vlad Nistor PPE.
„Șantajul Schengen trebuie să înceteze. Prezența României în Schengen este un drept. Nu schimbați regulile în timpul jocului. Cine seamănă vânt, culege furtună”, Tudor Ciuhodaru S&D.
„Regret că în această sală suntem doar români și bulgari. Uităm prea des să fim europeni, să fim uniți, solidari. Medicii români îi tratează pe austrieci, românii le construiesc case. Ce ar deveni Europa dacă fiecare partid național ar folosi UE pentru alegerile de acasă?”, Nicolae Ștefănuță Renew.
„Ce am ascultat azi, eu ascult de 11 ani. Problema este rezultatul. Instituțiile europene au fost sfidate prin votul Austriei. Problema este ce facem atunci când o țară membră încalcă un regulament”, Maria Grapini S&D.
„Votul împotriva României a fost un act straniu, injust, nejustificat. Pretextele sunt bazate pe ipoteze și cifre false și reprezintă o sfidare față de Comisia Europeană și față de celelalte state membre. Această decizie injustă trebuie reparată cât mai curând posibil”, Cristian Bușoi PPE.
„Este păcat pentru Uniunea Europeană și pentru credibilitatea juridică pentru că exista această încredere. România și Bulgaria merită să adere. Trebuie să găsim o cale să ieșim din acest blocaj”, Lena DÜPONT PPE.
„Ca cetățean al unei țări care iubește această Uniune, ca membru al unei națiuni care a suferit atâta în istorie, am fost și rămân îngrozită și înjosită de votul din 8 decembrie. Un moment jignitor pentru că s-a bazat pe o minciună. Vorbesc având în spate milioane de români care știu că i-ați mințit, domnule Nehammer. Românii v-au fost prieteni dar i-ați umilit”, Carmen Avram S&D.
„Trebuie să acceptăm evoluțiile politice. Iar drama nu o reprezintă câteva luni de amânare la Spațiul Schengen, ci valul de migrație. Procesul nu a fost bine gestionat de guvernele naționale. Trebuie să împingem mai departe agenda noastră. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate când vorbim de proceduri de azil. Nu vorbim de România și Bulgaria care să fie învinuite, dar mai avem multă treabă. Nu este nicio procedură legală de a schimba decizia pentru că este o decizie care ține de oficiali guvernamentali. Nu este încă posibil să se schimbe această decizie. Sper că vom progresa în ceea ce privește rezolvarea crizei migranților”, Lukas MANDL (Austria).
Întrebare pentru europarlamentarul austriac. Nu credeți că trece prin Croația valul de migranți? „Există o rută a Balcanilor de Vest și sunt îngrijorat. Guvernul austriac și-a asumat responsabilitatea pentru aceasta.”
„Este important să protejăm Spațiul Schengen, dar toate aceste lucruri au fost făcute pentru a finaliza acest spațiu. Trebuie să folosim toate mijloacele pentru a îndrepta injustiția care a fost făcută României și Bulgariei. Bulgaria și România trebuie să intre în Schengen”, Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR, S&D.
„Europa unită este doar o lozincă dacă permitem în continuare România și Bulgaria să fie ținute la granițele Schengen. Cui folosește? În mod clar Europei nu. Suntem toți egali în această Uniune, iar cetățenii noștri nu trebuie să plătească pentru jocurile interne”, Vlad Gheorghe Renew.
„Europa a intrat într-o criză profundă ca urmare a veto-ului Austriei. Cum este posibil să acceptăm să calce în picioare drepturile românilor? Solidaritatea bolcului comunitar este pusă sub semnul întrebării. Românii nu au de ce să negocieze cu Austria pentru drepturile lor. Cerem un calendar ferm de aderare cât mai repede cu putință”, Victor Negrescu S&D.
„Vin în fața dvs. după ce Austria a dat un vot împotriva Europei. Acest vot ține ostatici milioane de români. Ungaria are banii blocați din cauza statului de drept, Austria nu, deși cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală. România a trecut de toate evaluările, a fost ridicat și MCV, sunt fapte pe care cancelarul Austriei le ignoră. Cer Comisiei și PE să solicite Curții de Justiție să îi ridice dreptul de vot”, Rareș Bogdan PPE.
„Românii mei îi educă pe tinerii dvs austrieci, domnule Nehammer. Fac asta cu mult devotament. Pe ei și pe alții i-a umulit votul din JAI. Campaniile urii și răzbunării nu ne ajută. Nu ne vom opri până când România nu va fi în Schengen”, Ramona Strugariu Renew.
„Polițiști de frontieră și-au pierdut viața în ultimele zile în Bulgaria. Ei i-au apărat și pe austrieci și pe olandezi. Refuzul este rezultatul unor calcule politice care distrug bazele democrației”, europarlamentarul bulgar Ivo HRISTOV, PPE.
„La trei decenii după recunoașterea internațională, Croația iată că revine o dată în plus la civilizația europeană. O mai bună conectivitate, oportunități pentru dezvoltare, Schengen aduce și mai multă securitate. Ne pare rău că România și Bulgaria nu au aderat pentru că și cetățenii acestor state așteaptă de multă vreme această decizie”, Karlo RESSLER PPE.
„În Consiliul JAI, România și Bulgaria au primit un veto jignitor. Nu putem vorbi despre egalitate de drepturi atâta vreme cât zeci de milioane de europeni sunt ținuți ore întregi la graniță. Această decizie pune în pericol fibra Uniunii Europene. Noi nu renunțăm”, Vlad Botoș, Renew.
„Comportamentul cancelarului Austriei și a ministrului său de interne este un atac la proiectul european. Nu putem accepta să devenim captivi unui joc de politică internă. Ne dorim ca pe agenda Consiliului European să se discute subiectul Schengen pentru că românii merită respect”, spune Rovana Plumb S&D.
„Decizia Consiliului este de fapt spațiu pentru discuții anti-europene. Nu trebuie să promovăm euroscepticismul mai ales că Europa este pusă acum la încercare. Noi protejăm granița cu Turcia și avem un sistem bun de control la frontiere”, Emil RADEV, PPE.
„Subiectul aderării trebuie să fie pe agenda Consiliului European de săptămâna aceasta. Acesta nu este un subiect închis și nu poate fi considerat așa. Aderarea a devenit o problemă politică europeană pentru că veto-ul nu are de a face cu niciun criteriu Schengen. Această practică abuzivă pune sub semnul întrebării credibilitatea UE. Aștept de la șefii de stat și de guvern să găsească o soluție cât mai rapidă”, Dacian Cioloș Renew.
„Austria și Olanda au abuzat de dreptul lor în Consiliu. Țările de Jos și Austria au abuzat de reguli, nu doar de legislația Schengen ci și de Tratate. Comisia Europeană are obligația de a acționa. Bulgaria are nevoie de acțiuni concrete”, Elena YONCHEVA, S&D.
„Am îndeplinit toate cerințele. Am reformat justiția, toate evaluările confirmă că România este pregătită. Am reușit să avem sprijinul a 26 din 27 de state. Este o nedreptate decizia Austriei. Știm că argumentele sunt în favoarea noastră. România nu este sursa migrației, nu a fost niciodată. Vom lucra să ne atingem acest obiectiv”, spune Siegrfried Mureșan.
„Cetățenii noștri nu sunt cetățeni europeni? Sunt cetățeni de mâna a doua? Am plătit un preț foarte mare noi bulgarii și românii. Suntem convinși că suntem pe calea cea bună, dar ne dorim să fim membri deplini. Nu putem să avem două Europe. Trebuie să facem tot ce este posibil să fim în 2023 în Schengen”, spune Ilhan KYUCHYUK, Renew.
„Din păcate, acest consiliu JAI a adus un moment rușinos. O țară membră a UE, care în dispreț față de regulile europene a decis să țină ostatică țara mea, 20 de milioane de români în afara spațiului Schengen. Răspunsul trebuie să fie unul european. Să îi spunem domnului cancelar Nehammer că România nu merită așa ceva, că trebuie să fie recunoscută ca țară parte a UE. România trebuie și merită să fie în Schengen”, a declarat europarlamentarul Dan Nica S&D.
„O decizie inacceptabilă de a respinge aderarea României și Bulgariei. Regret poziția guvenrului austria și a guvernului olandez. Nu este o chestiune de ideologie. S-au făcut evaluări independete care spun că România și Bulgaria sunt perfect pregătite să intre în Schengen. Nu putem tolera o astfel de decizei”, Paulo Rangel PPE.
„Este inacceptabil să lăsăm state membre în afară fără o justificare. Nu trebuie dată vina pe Ungaria, cînd alte state membre pot să rupă această unitate”, a spus europarlamentarul ungar Kinga Gal.
„Poporul bulgar și român au așteptat zece ani să intre în Schengen. Trebuie lăsați să intre”, a spus europarlamentarul Clare Daly.
„Austria a inițiat această mișcare din motive de politică internă. Acest lucru este rușinos. România și Bulgaria implementează mai bine regulile decât alte state care sunt în Schengen. Consiliul se va mai reuni o dată iar șefii de stat trebuie să corecteze”, a spus Cristian Theres, europarlamentar român.
„Trebuie să venim cu rezultate pentur că regulile trebuie să fie pentru toată lumea, avem nevoie de un semnal clar în acest sens”, spune Monika Vana, din partea Verzilor.
„Vetoul de săptămâna trecută a fost o greșeală”, a spus președintele PPE, Manfred Weber. „În vremuri de război trebuie să dăm dovadă de unitate. Extinderea ar fi însemnat că credem în noi. Există o problemă cu imigrația ilegală, însă vom face acest lucru mai bine împreună. România și Bulgaria nu sunt de vină de cifrele acestea mari de migranți. Cele două state nu se găsesc pe ruta Balcanilor de Vest. Viktor Orban și-a deschis granițele. Decizia Olandei și Austriei a fost o greșeală. Trebuie să reușim să depășim această problemă. PPE susține Bulgaria și România. Vetoul a fost greșit”, a mai spus Weber.
În deschiderea dezbaterii, din partea președinției cehe a Consiliului UE a vorbit Vladimir Balas, care a spus că Bulgaria și România „merită să devină membri cu drepturi depline”.
„Bulgaria și România au toate structurile și procedurile necesare și merită să devină membri cu drepturi depline. La Consiliul JAI, propunerea de aderare din păcate nu a obținut sprijinul unanim. Vom continua să lucrăm pe această bază. Și președinția suedeze a exprimat deja preocuparea sa să continue aceste eforturi”, a spus Balas.
Același lucru l-a transmis și comisarul Ylva Johansson.
„Trebuie să îmi exprim dezamăgirea profundă. Regret că Consiliul nu a luat o decizie pozitivă mai ales că Comisia consideră că România și Bulgaria trebuie să fie membre cu drepturi depline”, a transmis aceasta, care a precizat că este prioritatea mandatului său.
„Pentru a gestiona migrația împreună avem nevoie de România și Bulgaria în Spațiul Schengen, cu toții am pierdut după votul de săptămâna trecută. Există un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin. Aș spune, fără cadouri pentru Putin, chiar dacă este luna cadourilor” a mai tranmis comisarul european pentru migrație.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News