Live

Lituania cumpără sisteme antiaeriene NASAMS pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Sistem de rachete sol-aer NASAMS. Foto: Facebook / Luftforsvaret

Lituania achiziționează două sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina, în valoare de 9.8 milioane de euro, pe care le va livra în termen de trei luni, potrivit Ministerului Apărării de la Vilnius, transmite Reuters.

Achiziția acestora vine drept reacție la o solicitare urgentă a Ucrainei de a ajuta la întărirea apărării aeriene în fața atacurilor rusești asupra unor obiective militare și civile, au mai transmis oficialii lituanieni.

Norvegia va furniza echipamente de întreținere pentru lansatoare, potrivit acordului.

"Achiziţionăm sisteme modernizate de lansatoare de rachete NASAMS, care sunt complet pregătite pentru ca armata ucraineană să le integreze în unităţile lor de control al focului, astfel încât să completeze şi să extindă sistemele NASAMS deja utilizate, donate de Norvegia şi SUA", a arătat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas.

Lituania se va ocupa de livrarea sistemelor NASAMS către Ucraina şi va include în pachet o donaţie de 10 transportoare blindate pentru trupe M113.

Lituania şi producătorul norvegian Kongsberg Gruppen au semnat marţi contractul pentru sistemele de apărare aeriană.

NASAMS reprezintă un sistem avansat de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune, care completează astfel sistemele antiaeriene cu rază lungă de tip Patriot

Un "sistem" NASAMS include un radar AN/MPQ-64F1 Sentinel, un centru de dirjare a focului (Fire Distribution Center - FDC), lansatoarele propriu-zise (rachetele fiind montate în "containere" speciale), sisteme GPS, echipamente, mașini speciale, generatoare etc. 

Apărarea antiaeriană s-a dovedit a fi crucială pentru pentru forțele Kievului în contracararea barajului de rachete ruseşti asupra teritoriului ucrainean.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți soldați a pierdut Rusia în acest an în conflictul din Ucraina. „Rușii au plătit cel mai mare preț de la începutul invaziei”

Uniunea Europeană a cerut o anchetă "rapidă şi independentă" în cazul prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines

Rusia anunță că a dejucat un nou complot ucrainean de asasinare a unui ofițer de rang înalt. O bombă, „ascunsă într-o boxă”

2024, anul în care s-au înmulțit conflictele la nivel global. Ce este de așteptat în 2025?

Partenerii noștri