Live

Tot mai multe țări occidentale se grăbesc să-și evacueze diplomații și cetățenii din haosul din Sudan

Data actualizării: Data publicării:
Lista țărilor care își evacuează diplomații și cetățenii din Sudan crește. SUA au scos deja din țară peste 100 de persoane. FOTO: Profimedia Images

Lista țărilor care își evacuează diplomații și cetățenii din capitala Sudanului, unde luptele continuă, este tot mai mare. SUA și Marea Britanie au anunțat duminică că au evacuat diplomați din țară. Pe listă se află și Franța, Germania, Italia și Spania, scrie BBC.

Autoritățile americane au comunicat că cel puțin 100 de persoane au fost scoase din Sudan cu trei elicoptere, duminică dimineață, operațiunea fiind „rapidă și fără probleme”.

Ambasada SUA din Khartoum este acum închisă.

Autoritățile britanice au evacuat de asemenea, pe calea aerului, diplomați britanici și familiile acestora, în cadrul unei operațiuni care a fost descrisă „complexă și rapidă”. Ministrul de externe James Cleverly a declarat că opțiunile de evacuare a cetățenilor britanici rămași în Sudan sunt „limitate”.

Citește și: Forțe speciale, avioane militare, drone, sateliți: Cum și-au evacuat țările occidentale cetățenii din Sudan 

Și alte țări au desfășurat duminică operațiuni. Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că un avion a sosit în Djibouti, iar în aeronavă se aflau cetățeni francezi și câțiva cetățeni olandezi. Armata Germaniei a transmis că primul dintre cele trei avioane a părăsit Sudanul, cu destinația Iordania, cu 101 de persoane la bord. Italia și Spania au evacuat cetățeni - misiunea spaniolă a inclus cetățeni din Argentina, Columbia, Irlanda, Portugalia, Polonia, Mexic, Venezuela și Sudan. Premierul Canadei Justin Trudeau a declarat că guvernul său și-a evacuat personalul diplomatic.

Peste 150 de persoane, majoritatea cetățeni ai țărilor din Golf, precum și Egipt, Pakistan și Canada au fost evacuate pe cale maritimă în portul Jeddah din Arabia Saudită.

Mai mulți studenți străini din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, care sunt blocați în Khartoum, un oraș de aproximativ șase milioane de locuitori, au cerut cu disperare ajutor.

Conexiunea la internet a fost întreruptă aproape total în Sudan, ceea ce ar putea împiedica serios coordonarea ajutorului pentru cei blocați în Khartoum și în alte orașe.

Sute de oameni au murit și alte câteva mii au fost răniți în luptele din ultima perioadă. Bombardamentele din Khartoum și din alte părți ale țării au întrerupt alimentarea cu energie electrică și accesul la hrană și apă pentru o mare parte a populației.

Mai multe încetări a focului care aparent fuseseră convenite de ambele părți au fost ignorate, inclusiv pauza de trei zile pentru a marca sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, care a început vineri.

Duminică, SUA a anunțat că o echipă de răspuns la dezastre va fi trimisă în zonă pentru a „coordona răspunsul umanitar pentru cei care au nevoie atât în ​​interiorul, cât și în afara Sudanului”.

Samantha Power de la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a spus că echipa va lucra la început din Kenya și că cu prioritate va fi oferită  „asistență umanitară pentru salvarea vieții celor în pericol”.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că luptele au dus la peste 400 de oameni și mii de răniți. Se crede că numărul morților este mult mai mare, deoarece oamenii nu au acces la ajutor medical, în condițiile în care majoritatea spitalelor din oraș au fost forțate să se închidă. Incendii şi explozii au zguduit capitala şi suburbiile ei din nou duminică, zonele fiind survolate de avioane de luptă, potrivit martorilor.

ONU a avertizat că până la 20.000 de persoane - majoritatea femei și copii - au fugit din Sudan pentru a căuta siguranță în Ciad.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri