Live

Lista rețelei lui Ilan Șor. Poliția respinge „aluziile la disensiuni între instituţiile judecătoreşti, de drept şi cele de forţă”

Data actualizării: Data publicării:
Pe 25 octombrie, pe adresele de e-mail ale instituţiilor mass-media din Republica Moldova a fost trimisă o listă cu câteva mii de nume ale cetăţenilor care ar face parte din reţeaua lui Ilan Şor şi sunt implicaţi în schema de corupere electorală. Foto: Profimedia Images

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a declarat pentru NewsMaker că urmează să analizeze lista cu numele a câteva mii de persoane care ar face parte din reţeaua oligarhului fugar Ilan Şor şi să le contrapună cu materialele din dosarul penal care vizează coruperea alegătorilor, transmite News.ro. Persoanele de pe acea listă ar fi participat la schema de corupere electorală și a fost expediată, anonim, pe e-mail mai multor instituţii mass-media din Republica Moldova. Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) nu a confirmat şi nici infirmat autenticitatea datelor din listă. Referitor la „aluziile aduse la disensiunile dintre instituţiile judecătoreşti, de drept şi cele de forţă în procesul de documentare a unei organizaţii criminale”, Poliţia le respinge cu vehemenţă.

Pe 25 octombrie, pe adresele de e-mail ale instituţiilor mass-media din Republica Moldova a fost trimisă o listă cu câteva mii de nume ale cetăţenilor care ar face parte din reţeaua lui Ilan Şor şi sunt implicaţi în schema de corupere electorală. Lista a fost expediată de către o persoană anonimă, care susţine că ar fi ofiţer de poliţie, relatează newsmaker.md.

Într-un mesaj, expeditorul a menţionat, printre altele, că poliţia îşi face munca şi documentează demult schema de corupere electorală, însă „tare puţini procurori” autorizează acţiunile acesteia, iar judecătorii ar fi eliberat „mii de oameni” arestaţi.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei a venit cu o reacţie la informaţiile apărute în spaţiul public.

„Cu referire la lista care conţine o serie de nume şi prenume ale unor persoane care ar fi simpatizanţi/ activişti/ membri ai organizaţiei criminale «ŞOR», făcută publică astăzi, cu aluzii că aceasta ar fi răspândită sau divulgată de un reprezentant al unei instituţii ale statului, Poliţia nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informaţii nu au fost suprapuse cu cele deţinute de organele de drept.

Totodată, aluziile aduse la disensiunile dintre instituţiile judecătoreşti, de drept şi cele de forţă în procesul de documentare a unei organizaţii criminale, Poliţia le respinge cu vehemenţă. Or, anume conlucrarea profesionistă între instituţiile statului ne-a permis să documentăm eficient acest proces masiv de corupere electorală. Catalogăm acest fapt drept o tentativă de dezbinare instituţională, căreia Poliţia nu îi va da curs”, se arată într-un comunicat publicat de IGP.

De asemenea, contactată de NewsMaker, Procuratura Anticorupţie a declarat: „Vă informăm că urmează să analizăm datele expuse în listă şi să contrapunem cu materialele din dosar. La ora actuală nu putem face careva comentarii”.

În septembrie, oamenii legii au iniţiat un dosar penal care vizează coruperea electorală de către reţeaua „Şor”. Sute de mii de oameni au primit bani, prin transferuri bancare din Rusia, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidenţiale şi opţiunea „Nu” la referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE din 20 octombrie. Potrivit ultimelor informaţii oferite de IGP, în perioada septembrie-octombrie, suma transferurilor a ajuns la 39 milioane de dolari.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Victoria Beckham n-a stat pe gânduri, după ce a văzut diferența de vârstă dintre fiul ei cel mic și noua lui iubită

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un „ofițer care își respectă meseria” a trimis jurnaliștilor din R.Moldova o listă cu mii de susținători ai lui Șor: „Ne râd în față”

VIDEO: Cum s-a votat la un azil de bătrâni din Moldova. Un medic, filmat când alege el în locul oamenilor. „Dar vă simțiți bine acasă?”

Maia Sandu cere justiției din Republica Moldova „să se trezească” și explică de ce nu a anulat alegerile, în ciuda fraudei masive

Ruble și tiribombe în GăgăuziaLand: Cum i-a câștigat Rusia de partea ei pe locuitorii regiunii din sudul Republicii Moldova (FT)

Partenerii noștri