Lipsă de consens la ONU privind aderarea Palestinei cu statut de membru cu drepturi depline
Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au ajuns la un consens în vederea aderării Palestinei la ONU. Două treimi dintre membrii Consiliului sunt favorabili acestei decizii, dar se așteaptă ca SUA să se opună prin veto.
Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au ajuns la un consens în vederea unei recomandări a unei aderări a Palestinei la ONU, a anunţat preşedinta Consiliului, relatează AFP, preluată de News.ro.
Palestina și-a relansat săptămâna trecută cererea de aderare la ONU din 2011, iar Consiliul de Securitate a inițiat un proces oficial de examinare în cadrul unui Comitet constituit ad-hoc, alcătuit din aceleaşi state membre.
În cadrul unei a doua reuniuni cu uşile închise, joi, a acestui ”Comitet privind aderarea unor noi membri”, ”nu a existat un consens”, a anunţat ambasadoarea Maltei, Vanessa Frazier, care prezidează Consiliul de Securitate al ONU în aprilie.
Ea a dat asigurări că ”două treimi” dintre membrii Consiliului s-au pronunţat în favoarea acestei aderări cu drepturi depline a Palestinei - fără să-i numească. Însă acest Comitet nu poate lua o decizie decât prin consens.
Acest lucru nu marchează însă sfârşitul demersului palestinian.
În urma raportului Comitetului, orice stat membru al Consiliului de Securitate al ONU poate să supună la vot o rezoluţie privind aderarea Palestinei.
Potrivit unor surse diplomatice, un vot ar putea să aibă loc la 18 aprilie, la iniţiativa Algeriei, care reprezintă ţările arabe în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Este preconizat ca SUA să se opună prin veto
Ambasadoarea Maltei la ONU a sugerat că o astfel de rezoluţie ar urma să primească cele nouă voturi necesare - din 15 -, însă unii observatori preconizează un veto al Statelor Unite.
La fel ca în 2011, americanii consideră că ONU nu este locul recunoaşterii unui stat la care aspiră palestinienii, care ar trebui să fie, în opinia lor, rezultatul unui acord între Israelieni şi palestinieni.
Statele Unite scot totodată în faţă o lege americană care prevede tăierea finanţării americane a ONU în cazul în care Consiliul de Securitate acceptă Palestina în afara unui acord bilateral.
În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a lansat procedura, cerând ”aderarea statului palestina la ONU”. Această procedură nu a fost finalizată niciodată.
Palestina a obţinut în noiembrie 2012 statutul de ”stat nemembru observator”.
”Tot ceea ce cerem este să ne ocupăm locul legitim în cadrul comunităţii Naţiunilor”, a pledat săptămâna aceasta ambasadorul palestinian la ONU Riyad Mansour.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News