Live

Liga Arabă acuză Israelul de imprudenţă şi de ignorarea unor „consecinţe nefaste” după asasinarea liderului Hamas

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a acuzat, miercuri, Israelul că aplică „o politică nesăbuită” şi că ignoră „consecinţele grave” care ar putea afecta Orientul Mijlociu „ca urmare a acţiunilor sale” în urma asasinării la Teheran a liderul politic al grupării teroriste Hamas, Ismail Haniyeh.

Într-un comunicat, Aboul Gheit a avertizat asupra consecinţelor escaladării israeliene periculoase în regiune, considerând că Israelul „practică o politică nesăbuită fără să prevadă consecinţele nefaste care ar putea afecta regiunea ca urmare a acţiunilor sale”.

Secretarul general al organizaţiei pan-arabe care reuneşte 22 de ţări a subliniat că „asasinatele sunt acte care încalcă dreptul internaţional, iar executarea lor demonstrează o dispreţuire gravă a normelor internaţionale şi o dispreţuire a regulilor ce reglementează relaţiile dintre ţări”.

„Comunitatea internaţională trebuie să exercite presiunea necesară asupra Israelului pentru a evita o explozie regională pe scară largă din cauza politicilor nesăbuite urmate de liderii săi”, se solicită în comunicatul menţionat.

Asasinarea lui Haniyeh a avut loc la câteva ore după asasinarea comandantului Hezbollah Fuad Shukr în suburbia Dahye din sudul capitalei libaneze Beirut, un bastion al grupării şiite pro-iraniene, într-o „operaţiune chirurgicală” asumată de Israel.

Potrivit Israelului, operaţiunea care l-a vizat pe Shukr, considerat mâna dreaptă a liderului grupării, Hasan Nasrallah, a fost o ripostă la atacul de sâmbătă împotriva Înălţimilor Golan ocupate de Israel, în care au murit 12 tineri şi care a fost atribuit Hezbollah-ului. Gruparea şiită a negat, însă, categoric orice implicare.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata israeliană anunță că a ucis un membru al Hezbollah într-un atac în Siria

Grupările palestiniene Hamas și Fatah discută planurile pentru Gaza post-război

Avertismentul Iranului pentru statele din Golful Persic: Ar fi „inacceptabil”

„Atacul împotriva Iranului va fi mortal, precis şi surprinzător”, amenință ministrul israelian al Apărării

Partenerii noștri