Live

Liderul Hezbollah spune că exploziile pagerelor sunt ”act de război”. El a vorbit despre ”dorința răniților de a se întoarce la luptă”

Data actualizării: Data publicării:
Hassan Nasrallah, în timpul discursului de joi. Foto: Profimedia Images

Liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, s-a adresat joi națiunii într-un discurs televizat, în timp ce avioane de război israeliene survolau capitala libaneză, Beirut. El a calificat cele două zile de explozii mortale ale unor dispozitive electronice în Liban drept un „act de război” din partea Israelului, în timp ce armata israeliană a intensificat loviturile asupra sudului Libanului, a survolat Beirutul cu avioane de luptă și a aprobat planurile pentru următoarea etapă a conflictului de-a lungul frontierei dintre cele două țări, relatează The Washington Post.

ACTUALIZARE 21:00: Avioanele Forțelor Aeriene israeliene (IDF) au lovit 30 de lansatoare Hezbollah pregătite să tragă 150 de rachete spre Israel, a anunțat joi seară IDF. Armata a declarat că loviturile au fost efectuate pe baza informațiilor furnizate de serviciile de informații, adăugând că au fost lovite, de asemenea, structuri militare și depozite de arme în mai multe zone din sudul Libanului, relatează ynetnews.com.

Statele Unite nu doresc să vadă nicio parte escaladând conflictul din Orientul Mijlociu, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în timp ce tensiunile din regiune între mișcarea libaneză Hezbollah, susținută de Iran, și Israel au rămas la un nivel ridicat. Miller a declarat, în cadrul unei ședințe de informare periodice, că Washingtonul este angajat în apărarea Israelului împotriva grupărilor teroriste, inclusiv Hezbollah și alți proxy ai Iranului, dar a avertizat că prioritatea Washingtonului este de a detensiona situația, scrie sursa citată, care preia o informație Reuters.

Știrea inițială

„Inamicul a încălcat toate granițele și liniile roșii”, a declarat Nasrallah într-un discurs foarte așteptat joi după-amiază, ca reacție la atacurile care au ucis cel puțin 37 de persoane și au rănit aproape 3.000, când pagere, walkie-talkie și alte dispozitive au explodat simultan marți și miercuri în Liban. Atacurile au fost „o lovitură majoră asupra Libanului, asupra securității și suveranității sale, o crimă de război - un act de război”, a adăugat el, și au reprezentat o „lovitură fără precedent” pentru Hezbollah și Liban.

Nasrallah a afirmat că răniții în atacurile de marți și miercuri ”au moralul ridicat, determinarea și voința de a reveni în teren și de a se bate, pentru a insista pe această sarcină, care este un răspuns la obiectivele inamicului”, nelăsând vreo urmă de îndoială că purtătorii pagerelor ar fi fost altceva decât oamenii Hezbollah, nu civili nevinovați. El a dat asigurări că infrastructura Hezbollah nu a fost afectată și nici nu au îngenunchiat mișcarea.

Avioanele israeliene survolau Beirutul

În timp ce vorbea, într-un discurs televizat, deasupra capitalei libaneze se auzeau zgomotul avioanelor. Dar Nasrallah a dat și o notă de sfidare, afirmând că operațiunile grupării șiite proiraniene nu se vor opri până când Israelul nu își va încheia războiul din Gaza, comentează The Washington Post. „Pentru că ne aflăm într-o luptă delicată, sensibilă și importantă”, a spus el.

Autoritățile israeliene, care rareori discută despre operațiunile din alte țări, au refuzat să comenteze dacă Israelul a fost responsabil sau nu de aceste explozii. Însă operațiunea sofisticată și complexă a purtat amprenta serviciului israelian de informații externe, Mossad, care are o istorie bogată de a efectua asasinate țintite în străinătate.

Oficialii americani au recunoscut că Israelul a fost în spatele atacului. Doi oficiali americani care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta acest subiect sensibil au declarat că israelienii nu au informat Statele Unite cu privire la detalii înainte ca atacul să aibă loc, dar au informat Washingtonul după aceea prin intermediul canalelor de informații.

Nasrallah dezvăluie că mai erau aparate care puteau exploda

Detonarea explozibililor în zone civile - supermarketuri, case, străzi aglomerate - a fost o „crimă”, a declarat Nasrallah, și ar fi putut răni mai multe mii de persoane decât a făcut-o în cele din urmă. Multe pagere ”modificate” fuseseră oprite, se aflau departe de țintele lor sau erau depozitate, a spus el. Dispozitivele care au explodat nu erau în mare parte purtate de înalți funcționari, a adăugat el, precizând că unele aparțineau unor lucrători din domeniul sănătății.

Cu câteva minute înainte ca Nasrallah să înceapă să vorbească, Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că lovesc ținte ale Hezbollah în Liban pentru a „slăbi capacitățile și infrastructura teroristă a Hezbollah”.

Nesiguranța din suburbiile sudice ale Beirutului

Joi dimineață, în suburbiile sudice ale Beirutului, unde Hezbollah beneficiază de un sprijin puternic, locuitorii au declarat că se simt vulnerabili și expuși, un sentiment de neliniște cuprinzând cartierele lor. Atacurile au erodat sentimentul de securitate pe care îl simțeau când trăiau departe de liniile frontului din sudul Libanului.

În același timp, comunitatea de susținători este frustrată de Nasrallah și solicită un răspuns mai decisiv la atacuri, a declarat un rezident, vorbind sub rezerva anonimatului din motive de securitate.

Fără pagere și walkie-talkie în avion

În contextul îngrijorării cu privire la posibilitatea producerii altor explozii, aeroportul internațional din Beirut a interzis pasagerilor să transporte pagere și walkie-talkie la bordul aeronavelor, a anunțat agenția de presă de stat din Liban. Armata libaneză a declarat joi că va detona în continuare dispozitive de comunicații „suspecte” în întreaga țară.

25 de morți, miercuri

Ministerul Sănătății Publice din Liban a declarat joi că 25 de persoane au fost ucise în exploziile de miercuri, iar Abiad a declarat în cadrul unei conferințe de presă că dimensiunea mai mare a dispozitivelor detonate miercuri - comparativ cu pagerele care au explodat marți - „poate explica de ce rănile au fost mai grave”.

Imaginile de la locul exploziilor arătau walkie-talkie-uri purtând logo-ul Icom, un producător japonez de echipamente radio, care a declarat că modelul în cauză a fost abandonat în urmă cu aproximativ un deceniu. „Nu putem confirma dacă produsul a fost expediat de la compania noastră sau nu”, a declarat Icom joi.

Atacurile au dat o lovitură grea Hezbollah, au reprezentat o destabilizare jenantă a lanțurilor sale de aprovizionare și au ilustrat capacitatea Israelului de a lovi adânc în cadrul mișcării șiite proiraniene. Guvernele din Orientul Mijlociu le-au condamnat ca fiind o încălcare gravă a suveranității Libanului, iar Statele Unite, Organizația Națiunilor Unite și țările occidentale au făcut apel la calm, în timp ce regiunea pare, din nou, să se afle în pragul unui război la scară largă.

Se mută centrul de greutate

Oficialii israelieni au semnalat în ultimele zile că își mută atenția militară din Gaza la granița de nord a Israelului. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri că „centrul de greutate se deplasează spre nord”, în timp ce generalul-locotenent Herzi Halevi, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, a avertizat Hezbollah: „Avem foarte multe capacități pe care nu le-am folosit încă”.

Gallant a declarat joi că l-a informat pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin, cu privire la „operațiunile IDF în arenele din sud și nord, concentrându-se pe apărarea Israelului împotriva amenințărilor Hezbollah”.

Zeci de mii de israelieni au fost strămutați din nord de teama atacurilor Hezbollah începând din octombrie, iar guvernul israelian a fost supus unor presiuni intense pentru a crea condiții care să le permită să se întoarcă acasă în siguranță. Potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, atacurile israeliene din această perioadă au dus la strămutarea a peste 113.000 de persoane din sudul Libanului.

Atacurile reciproce de peste graniță au continuat joi, Hezbollah revendicând un atac în zona Margaliot care, potrivit acestuia, a lovit o poziție militară israeliană, provocând „un număr de morți și răniți”.

Ce ar însemna un război în toată regula

Un război în toată regula ar fi devastator pentru Liban, deja îngenuncheat din punct de vedere economic și încă traumatizat de explozia mortală din 2020 din portul său. Pentru Israel, o ofensivă majoră în Liban riscă să atragă Iranul, susținătorul Hezbollah - iar arsenalul Hezbollah ar putea copleși sistemele de apărare antirachetă ale Israelului.

Refael Franco, fost șef adjunct al Direcției Naționale Cibernetice a Israelului, a declarat că atacurile asupra pagerelor și stațiilor radio portabile au dat timp Israelului să decidă dacă va purta un război la scară largă sau va opta pentru o rezolvare diplomatică, mediată de SUA, a crizei transfrontaliere cu Libanul.

Operațiunea, a spus el, a fost probabil alcătuită din mai multe părți: „studierea întregului lanț de aprovizionare al Hezbollah, apoi obținerea convingerii lui Nasrallah că sistemele de comunicații ale grupului trebuie schimbate, apoi, în al treilea rând, asigurarea că Hezbollah cumpără - dintre toate celelalte alternative - pagerele de la furnizorul operațional”.

Decizia lui Nasrallah de la începutul acestui an de a ordona membrilor Hezbollah să nu mai folosească telefoane mobile, temându-se de vulnerabilitatea acestora la piraterie, a deschis posibilitatea unui atac.

Comandanții Hezbollah ar încerca probabil acum să reducă comunicațiile online și să se întâlnească în persoană, a sugerat Franco - un scenariu care ar face ca gruparea să fie și mai expusă tentativelor de asasinat.

Cabinetul libanez urmează să se reunească joi după-amiază, iar Ministerul de Externe a trimis un oficial la New York înaintea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU care va avea loc vineri.

Hezbollah a început să lovească în Israel în octombrie, după ce Israelul a lansat războiul împotriva Fâșiei Gaza ca represalii pentru atacurile conduse de Hamas la 7 octombrie. De luni de zile, Statele Unite, Egiptul și Qatarul fac presiuni fără succes pentru ca Israelul și Hamas să accepte un acord de încetare a focului, care, conform cadrului discutat, ar schimba ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni într-un proces etapizat menit să pună capăt războiului. Însă noi cereri din partea Hamas și a Israelului au complicat căutarea unui acord, a relatat The Washington Post în această lună.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Lovituri aeriene la granița siriano-libaneză. Armata israeliană susține că a vizat „rute de contrabandă cu arme” ale Hezbollah

Mii de oameni au deplâns moartea lui Hassan Nasrallah lângă craterul uriaș rămas după asasinarea liderului Hezbollah în Beirut

Armata israeliană afirmă că a efectuat un atac la graniţa dintre Liban şi Siria

Partenerii noștri