Ucrainenii cer Vaticanului să-i excludă pe ruși de la procesiunea Papei Francisc din Vinerea Mare
Decizia Vaticanului ca atât ucrainenii, cât și rușii să participe la procesiunea Papei Francisc din Vinerea Mare a provocat nemulțumiri în rândul liderilor catolici ucraineni, relatează Reuters. Anul acesta, o familie ucraineană şi o familie rusă vor purta crucea pe o porţiune din Via Crucis pe 15 aprilie, în Vinerea de dinaintea Paştelui Catolic, după doi ani de la suspendarea acestei procesiuni din cauza pandemiei de coronavirus.
Este vorba de familiile a două infirmiere, Irina din Ucraina şi Albina din Rusia, care lucrează la clinica universitară Campus Bio-Medico din Roma şi care îşi vor exprima sentimentele faţă de aceste vremuri de război după invazia rusă, potrivit textelor din Via Crucis publicate luni.
„Consider o astfel de idee inoportună, ambiguă și care nu ia în calcul contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc, șeful Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina.
Șevciuc, care l-a invitat pe suveranul pontif să viziteze capitala Ucrainei, a cerut Vaticanului să revizuiască decizia.
Într-o declarație, biroul arhiepiscopulului de la Roma a precizat că mulți ucraineni sunt "convinși că gesturile de reconciliere între popoarele noastre vor fi posibile numai atunci când războiul se va termina și cei vinovați de crime împotriva umanității vor fi condamnați".
Într-o postare pe Tweeter, ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andrii Iuraș, a transmis că împărtășește îngrijorarea arhiepiscopului Șevciuc și că poartă discuții cu Vaticanul în acest sens.
"Lucrăm la această problemă încercând să explicăm dificultățile legate de realizarea ei și posibilele consecințe pe care le-ar putea avea", a scris el.
După doi ani de pandemie, în care Drumul Crucii a fost celebrat într-o Piaţă San Pietro pustie, anul acesta vor asista la procesiune o mulţime de credincioşi. Papa Francisc va asista la procesiune de pe Colina Palatină şi se aşteaptă să pronunţe un mesaj final, având în vedere că în ultimii doi ani el a preferat tăcerea.
Reflecţiile din Via Crucis au fost scrise anul acesta de familii, deoarece Biserica Catolică celebrează în 2022 Anul Familiei, iar vineri vor fi de asemenea protagonişti ai procesiunii doi soţi tineri, un cuplu matur fără copii, o familie numeroasă şi părinţi cu copii adoptaţi.
Papa Francisc a denunţat în duminica Floriilor ''nebunia războiului"
Papa Francisc a denunţat ''nebunia războiului'' într-o ''lume violentă şi rănită'', în Duminica Floriilor în care mii de credincioşi romano-catolici au revenit în Piaţa Sfântul Petru după pandemie, relatează EFE, citată de Agerpres. Papa nu nu a făcut o aluzie explicită la Ucraina, dar la finalul slujbei a făcut apel la un armistiţiu de Paşte, pentru pace în Ucraina. ''Nimic nu este imposibil pentru Dumnezeu, nici măcar să oprească un război al cărui sfârşit nu se întrevede''.
Prelatul a făcut apel la depunerea armelor şi la "un armistiţiu pascal", dar nu pentru a se reînarma, ci pentru "a obţine pacea prin negocieri adevărate, gata să facă şi unele sacrificii pentru binele poporului". ''Ce victorie ar fi să plantezi un steag pe o grămadă de ruine?'', a întrebat el.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News