Live

Legea controversată a armelor din Franța. De ce au voie polițiștii să le folosească în timpul controalelor din trafic

Data publicării:
Un val de proteste violente a izbucnit în Franța după ce un tânăr de 17 ani a fost ucis de polițiști pentru că nu a oprit la semnalul lor. FOTO: Profimedia Images

Un val de proteste violente a izbucnit în Franța după ce un tânăr de 17 ani a fost ucis de polițiști pentru că nu a oprit la semnalul lor. Conform legii, poliția franceză are voie să folosească arma în cinci situații, în urma unei modificări legislative din 2017, potrivit BBC.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de astfel de incidente mortale în Franța. A fost al treilea caz de acest fel din acest an în timpul unui control al poliției în trafic, în timp ce anul trecut s-au înregistrat 13 decese din cauza unor astfel de evenimente.

Majoritatea victimelor au fost de culoare sau de origine arabă, relatează agenția de știri Reuters.

Care este temeiul legal pentru a folosi arma în timpul unui control în trafic

Conform legii, poliția franceză are voie să folosească arma în cinci situații, în urma unei modificări legislative din 2017. Printre acestea se numără cazurile în care șoferul sau ocupanții unui vehicul ignoră ordinul de oprire și se consideră că reprezintă un risc pentru viața sau siguranța fizică a polițistului sau a altor persoane.

Ombudsmanul pentru drepturile omului din Franța a deschis o anchetă cu privire la uciderea lui Nahel, fiind a șasea anchetă de acest fel de la începutul anului trecut.

Ofițerul implicat a fost acuzat de omucidere.

Franța nu este străină de tulburările din suburbiile mai sărace, cu un nivel ridicat de șomaj și criminalitate, iar poliția spune că se confruntă cu un nivel tot mai ridicat de violență.

În 2016, într-un cartier de locuințe din afara Parisului, un ofițer a suferit arsuri grave după ce un grup de tineri i-a aruncat bombe în mașina de patrulare.

Sindicatele polițiștilor au protestat și au cerut un răspuns ferm din partea guvernului. Ca răspuns, ministrul de Interne de la acea vreme, Bernard Cazeneuve, a promis că va modifica legea privind utilizarea armelor de foc de către poliție, iar în martie 2017 a urmat adoptarea articolului 435-1 din Codul Penal.

Ce s-a întâmplat cu tânărul de 17 ani

Marți, poliția a împușcat mortal un băiat de origine algeriană în vârstă de 17 ani în timpul unui control în trafic.

Potrivit procurorului din Nanterre, Nahel a fost împușcat după ce a refuzat să oprească mașina pe care o conducea la ordinul a doi polițiști, care au declarat ulterior că a comis diverse încălcări ale normelor de circulație și a pus în pericol pietonii.

Joi, avocatul unuia dintre polițiști a declarat ca acesta a folosit arma „în deplină conformitate cu legea”.

„El nu a acționat în afara cadrului legal”, a mai adăugat avocatul.

Ce spun criticii legii privind armele

Anul trecut, un studiu a arătat că astfel de incidente s-au înmulțit de cinci ori de la punerea în aplicare a legii. Dintre cele 39 de persoane ucise de poliție în 2022, 13 erau șoferi care au fost împușcați pe motiv că nu s-au supus ordinelor. Printre acestea se numără Rayana, o tânără care a fost împușcată mortal de poliție în timp ce era pasageră într-o mașină, când șoferul a ignorat un ordin de a opri.

Criticii susțin că creșterea numărului de astfel de incidente este un rezultat direct al articolului 435-1, despre care spun că este mult prea vag, deoarece îi lasă pe ofițeri să stabilească dacă refuzul șoferului de a se conforma reprezintă un risc.

Henri Leclerc, președintele ONG-ului francez Liga Drepturilor Omului, a declarat că legea le permite ofițerilor să fie „dezinhibați” cu armele lor de foc, deoarece le oferă „protecție legală” pentru a trage.

Unii politicieni au cerut, de asemenea, ca legea să fie revizuită.

Politicianul de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon a denunțat-o ca fiind o lege „dreptul de a ucide”.

Cum apără guvernul și poliția această lege

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a respins criticile la adresa legii privind armele de foc și a insistat asupra faptului că din 2017 au fost uciși mai puțini oameni de către poliție.

Cu toate acestea, un studiu realizat de publicația media de investigație Basta a contestat acest lucru, afirmând că, în timp ce 27 de persoane au fost ucise de poliție în 2017, acest număr a crescut la 40 în 2020 și a crescut în continuare la 52 în 2021.

La începutul acestei săptămâni, Cazeneuve a apărat legislația, spunând că „nu le dă deloc ofițerilor permisiunea de a trage oricând”.

Fostul ministru de Interne a declarat pentru Le Monde că legislația nu ar trebui să fie învinuită de lipsa de profesionalism sau de pregătire a poliției.

Într-o intervenție la BBC, secretarul general adjunct al sindicatului Unsad-Police, Thierry Clair, a declarat că o anchetă va stabili dacă arma a fost folosită în mod legal.

„Lucrul-cheie este principiul proporționalității cu natura amenințării. De exemplu, unul dintre cazuri se referă la oprirea unui vehicul ai cărui ocupanți refuză să se conformeze și prezintă un risc pentru altcineva dacă încearcă să scape. Iar incidentul despre care vorbim - în care a fost folosită o armă - ar putea intra în această categorie”, a declarat Clair.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suma uriașă cu care au fost vândute mai multe documente și suvenire ale generalului Charles de Gaulle. Unde vor merge banii

Mai scump decât avionul, dar mai „verde”, primul tren de mare viteză care leagă Berlinul de Paris a intrat în funcțiune

Lituania i-a sancționat pe premierul georgian și alți 14 politicieni de la Tbilisi. Ce interdicții vor trebui să respecte aceștia

„Ca şi cum o bombă atomică ar fi căzut pe Mayotte”. Mărturii după cel mai puternic ciclon din ultimul secol de pe teritoriul francez

Partenerii noștri