Live

Legăturile Casei Regale britanice cu sclavia și comerțul de sclavi vor fi analizate oficial. Regele Charles anunță că susține demersul

Data actualizării: Data publicării:
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Palatul Buckingham a anunțat că va coopera cu un studiu independent care cercetează relația pe care a avut-o monarhia britanică cu practica comerțului de sclavi în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea și cu instituția sclaviei, relatează BBC. Regele Charles spune, de asemenea, că „ia foarte în serios această discuție”.

Cercetarea va fi făcută de Universitatea din Manchester, iar Palatul Buckingham urmează să dea cercetătorilor acces deplin la arhivele  regale și la colecția regală. Studiul, un proiect de doctorat al istoricei Camilla de Koning, ar urma să fie încheiat în anul 2026.

Anterior și Regele Charles și Prințul William și-au exprimat regretul personal față de suferința provocată de practicile inumane ale sclaviei și comerțului de sclavi.

Într-o vizită în Rwanda, de anul trecut, regele a spus că nu poate să descrie „profunzimea regretului” său personal față de suferința provocată de comerțul cu sclavi.

De asemenea, în vizita sa din Jamaica, de primăvara trecută, William a spus că „sclavia este o practică dezgustătoare, care n-ar fi trebuit să se întâmple niciodată și care ne va păta istoria pentru totdeauna”.

Un purtător de cuvânt de la palat a spus că regele intenționează să-și respecte angajamentul de a înțelege mai bine impactul sclaviei, „cu vigoare și determinare” – „Aceasta este o problemă pe care Majestatea Sa o ia foarte în serios. Având în vedere complexitățile problemelor, este important să le studiem cât mai cuprinzător cu putință”.

Mesajul Palatului Buckingham vine ca răspuns la un articol al publicației The Guardian, care a dezvăluit un document nemaivăzut până acum, care arăta transferul, în anul 1689, al acțiunilor companiei Royal African Company, care făcea comerț cu ființe umane, de la Edward Colston către regele William al III-lea al Angliei, Scoției și Irlandei (n. red. – cunoscut și sub numele de Wilhelm de Orania).

Charles este suveran al altor 14 state, pe lângă Regatul Unit

Regele Charles a spus că fiecare țară a Commonwealth-ului britanic, organizația internațională succesoare a Imperiului Britanic, trebuie să ia propria decizie în ce privește păstrarea monarhiei sau abolirea ei și trecerea la o formă republicană de guvernământ.

El a mai spus că rădăcinile Commonwealth-ului „merg împreună cu cea mai dureroasă perioadă din istoria noastră”, recunoscând și că „greșelile trecutului sunt parte a unei conversații care trebuie purtată”.

În prezent, 14 alte state din Commonwealth sunt monarhii în care Regele Charles este, de asemenea, suveran. Printre cele mai mari, se numără Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Regele Charles al III-lea, dezvăluiri într-un nou documentar. De ce i-a fost teamă la ceremonia sa de încoronare

Alimentele la care a renunțat Regele Charles după diagnosticul de cancer. Ce dietă urmează monarhul britanic

Cât i-a costat pe britanici încoronarea regelui Charles al III-lea. Anunțul Guvernului

Partenerii noștri