La peste doi ani de la incendiul de la Notre-Dame, poluarea cu plumb este încă peste limite. Primăria Parisului a fost dată în judecată
Primăria Parisului a fost dată în judecată din cauza poluării cu plumb din timpul incendiului de la Catedrala Notre-Dame, din aprilie 2019. Acoperişul şi turnul de sute de tone de plumb care s-au topit au eliberat particule toxice în atmosferă.
Autorităţile sunt acuzate de „neglijență gravă”, pentru că în lunile de după incendiu nu au luat măsuri pentru a micşora riscul la care erau expuşi locuitorii orașului.
Plângerea a fost depusă de o asociație de sănătate, un sindicat şi două familii.
Măsurători făcute în această primăvară, la doi ani după dezastru, arată că încă mai sunt concentraţii de praf de plumb peste valorile normale în anumite locuri de pe esplanada catedralei.
400 de tone de plumb ar fi fost dispersate peste capitala Franței, după incendiu. O simulare efectuată în 2019 a arătat că particulele descoperite s-au răspândit până la 50 de km de catedrală.
Citește și: Peste 160 de copii, depistaţi cu niveluri ridicate de plumb în sânge după incendiul de la Notre-Dame
La câteva luni după incendiu, autorităţile au ordonat să fie curăţate şcolile din zonele din apropierea catedralei, iar femeile însărcinate care locuiau în apropiere au fost îndemnate să facă analize de sânge, scrie Mediafax.
De atunci şi până azi, s-au derulat numai măsuri de securizare. Timp de mai multe luni, alpinişti, arheologi şi ingineri au curăţat, analizat şi au investigat bucăţile catedralei care a luat foc în 15 aprilie 2019.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a promis că până în 2024 catedrala va fi reconstruită.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News