La ce să se aștepte România privind Schengen. Adrian Cioroianu: Mark Rutte o să ne anunțe în ultima clipă
Ambasadorul Olandei la București a precizat pentru Europa Liberă că în acest moment țara pe care o reprezintă nu are informații din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spațiul Schengen. "E vorba de temporizare. În limbaj diplomatic, cel care urmează să dea vestea susținerii sau nesusținerii de către Olanda nu va fi ambasadorul", a explicat la Digi24 fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Experiment Digi24. O călătorie cu avionul de la București la Viena fără controlul pașapoartelor
România în Schengen. Prima cursă aeriană fără controlul la frontieră în București a fost din Austria
Kelemen Hunor e optimist
Cristian Diaconescu: Austria nu ne dă nimic
Vălean: Air Schengen nu rezolvă cozile de la frontiere și nici pierderile economice pentru România
Predoiu: Important e că Austria și-a schimbat poziția privind Schengen
România poate spera la intrarea în Spațiul Schengen în 2024, spune Rareș Bogdan
MAE: Zborurile din Israel către România nu sunt restricționate
"E vorba de temporizare. În limbaj diplomatic, cel care urmează să dea vestea susținerii sau nesusținerii de către Olanda nu va fi ambasadorul.
Ce a spus ambasadorul olandez e un fel de pasăre a responsabilității pe umerii CE.
Despre prezența premierului olandez Mark Rutte, întotdeauna sunt și condiții publice, dar și condiții care se discută la nivel înalt într-un cadru mai curând discret, diplomatic și care de cele mai multe ori ține de latura economică a Spațiului Schengen.
Pentru noi, puncte vulnerabile sunt perspectiva unui sistem juridic ineficient, legat de eticheta corupției de care scăpăm greu. Altă vulnerabilitate e granița de est, granița cu Republica Moldova, statutul ca atare al Republicii Moldova și mai ales al Transnistriei, capacitatea multor cetățeni ai R. Moldova, inclusiv Transnistria, de a obține pașaport românesc. Asta e latura vizibilă.
Reținerea Olandei nu e nouă, dar aveți convingerea că la nivelul MAE și al Președinției aceste lucruri sunt cunoscute foarte bine și vor constitui subiecte de discuție cu premierul Olandei.
Înțeleg reținerile olandezilor, au fost un fel de vârf de lance, nu au fost singurii, dar ei au fost mai vocali. Relațiile noastre economice și politice sunt foarte bune, dar ei au această concepție referitor la Spațiul Schengen.
Rutte o să ne anunțe în ultima clipă. La un moment dat tot vom intra. Dar mai curând să ne adaptăm noi la regulile Schengen decât să se adapteze Spațiul Schengen la România sau la Bulgaria. Nu știu dacă Mark Rutte va anunța acum, cu siguranță va da anumite mesaje când se va întâlni cu președintele, cu premierul.
Eu încurajez optimismul", a explicat Adrian Cioroianu.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News