La 100 de ani, Henry Kissinger a plecat în China să discute cu oficialii de la Beijing ameliorarea relațiilor chino-americane
Fostul secretar de stat al SUA și diplomatul veteran, Henry Kissinger, în vârstă de 100 de ani, a plecat în China unde s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării. Kissinger discută cu oficialii chinezi în speranța ameliorării relațiilor chino-americane, tot mai tensionate de luni de zile, relatează The Guardian.
Vizita surpriză a diplomatului veteran, în vârstă de 100 de ani, vine în condițiile în care emisarul american pe probleme de climă, John Kerry, se află deja la Beijing pentru a discuta feluri în care cele două țări pot coopera în vederea luptei împotriva crizei climatice.
Înainte de Kerry, și alți oficiali de rang înalt de la Washington au vizitat China, în speranța că vor putea ameliora relațiile chino-americane. În iunie, inclusiv actualul secretar de stat, Antony Blinken, a vizitat China.
Conform unui comunicat transmis de ministerul apărării chinez, marți, ministrul Li Shangfu a declarat că „relațiile de prietenie” dintre SUA și China au fost „distruse” pentru că „unii oameni de la conducerea Statelor Unite au refuzat să fie rezonabili în discuția cu China”. Kissinger s-a numit pe sine un „prieten al Chinei”, conform textului citat.
„Nici Statele Unite, nici China, nu-și permit să se trateze una pe cealaltă ca adversare. Dacă cele două țări își vor declara război, asta nu va duce la niciun rezultat bun pentru cele două popoare”, a spus Kissinger, conform chinezilor.
Relațiile dintre cele două puteri s-au înrăutățit dramatic timp de luni de zile, după mai multe evenimente care au afectat încrederea între cele două guverne, dar și pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia.
Există, însă, un optimism rezervat de ambele părți cu privire la o repornire a dialogului cordial între cele două țări.
Vizita lui Kissinger, despre care nu s-a discutat nimic public, anterior, nu este una oficială. Ea vine la aproape fix 52 de ani de când Kissinger a mers la Beijing în secret, în iulie 1971, pentru a discuta strategia administrației Nixon de atunci, de normalizare a relațiilor între cele două țări.
La peste o jumătate de secol mai târziu, Kissinger este încă văzut la Beijing ca un „prieten al Chinei”. În mai, gazeta de stat a PCC îl lăuda pe fostul oficial american pentru „mintea brici”.
Ministrul chinez, Li, este sancționat oficial de guvernul american din 2018, după o achiziție de avioane de luptă din Rusia. Aceste sancțiuni sunt motivul pentru care China spune că refuză să redeschidă dialogul inter-militar cu SUA. Luna trecută, Li a refuzat să discute cu secretarul american la apărării, la Singapore.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News