Kuleba: „Ucraina apără și Moldova, România şi Polonia de amenințarea rachetelor și dronelor rusești”
Ucraina le-a cerut din nou luni aliaţilor să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi” în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni, iar unul dintre argumentele aduse de ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a fost acela că în acest fel sunt protejate şi ţările vecine, inclusiv România, de riscul ca rachete sau drone ruseşti să intre în spaţiul lor aerian, relatează Reuters.
„Avem nevoie urgentă de sisteme suplimentare Patriot şi de alte sisteme moderne de apărare aeriană, de arme şi muniţii”, a declarat ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, la o conferinţă de securitate la Marea Neagră.
„Profit de această ocazie pentru a îndemna încă o dată toţi partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe. Apărarea aeriană ucraineană protejează acum nu numai cerul ucrainean de teroarea aeriană rusă, ci şi pe vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele să intre în spaţiul lor aerian”, a continuat el.
Ministrul ucrainean a salutat eficienţa sprijinului aliat acordat Israelului în respingerea atacului aerian al Iranului din weekend şi a îndemnat ţările să urmeze acest exemplu şi atunci când este vorba despre Ucraina.
„Daţi-ne ceea ce avem nevoie, iar noi vom face restul lucrurilor”
„Tot ceea ce ce cerem de la parteneri, chiar dacă nu puteţi acţiona aşa cum acţionaţi în Israel: daţi-ne ceea ce avem nevoie, iar noi vom face restul lucrurilor”, a spus Kuleba.
Aliaţii occidentali au fost reticenţi în a trimite sisteme de apărare aeriană suplimentare Kievului, în timp ce Ucraina spune că are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru a acoperi în întregime teritoriul ţării. Germania s-a angajat să livreze încă un sistem Patriot în urma apelurilor venite de la Kiev.
Luni, Kuleba s-a întâlnit cu omologul său norvegian, Espen Barth Eide, care se află în vizită în capitala Ucrainei pentru a coordona eforturile de a asigura furnizarea promptă de rachete Patriot.
„Discutăm şi cu alţii cum am putea fi de ajutor pentru a ne asigura că mai multe sisteme Patriot sunt puse la dispoziţie”, a declarat Eide.
Atacurile ruseşti cu rachete şi drone au lovit infrastructura energetică ucraineană de la jumătatea lunii martie, ceea ce a determinat Kievul să lanseze apeluri tot mai disperate pentru ajutor în materie de apărare aeriană.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News