Kuleba, mesaj pentru țările care au tratat greșit Ucraina: Vor plăti un preț. Fiecare alegere va fi luată în considerare în viitor
Țările care „au tratat greșit Ucraina” vor plăti prețul după încheierea războiului, a avertizat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Într-un interviu pentru BBC, el a spus că alegerea făcută de fiecare stat în urma invaziei Rusiei în Ucraina va fi „luată în considerare în construirea relațiilor viitoare”.
El a avertizat, de asemenea, că întârzierile livrărilor de arme occidentale vor costa vieți ucrainene. „Dacă o livrare este amânată o zi înseamnă că cineva va muri în prima linie”, a spus el.
Kuleba a vorbit în interviu despre modul în care crede că se va sfârși războiul, despre rolul Chinei în conflict și dezamăgirea sa că Papa Francisc nu a vizitat încă Ucraina în timpul războiului.
Kuleba: Războiul este un moment în care trebuie să faci o alegere
Deși Ucraina a primit sprijin militar și economic din partea puterilor occidentale de la invazia Rusiei, multe țări din Africa, Asia și America de Sud nu s-au implicat. Unele au apropieri din punct de vedere istoric față de Rusia, unele sunt îngrijorate de costurile economice ale războiului, iar altele cred că Occidentul prelungește luptele în mod inutil.
Dmitro Kuleba a declarat că țările care nu au susținut Ucraina, cele care „s-au comportat greșit în timpul războiului și au tratat greșit Ucraina”, vor plăti un preț în viitor. Deși unele țări nu ar fi îngrijorate de această dezaprobare diplomatică, în timp de pace Ucraina are, prin exporturile uriașe de cereale, o pârghie economică importantă, în special în zone ale lumii în curs de dezvoltare.
„Dacă cineva crede că felul în care o țară s-a comportat – sau a tratat Ucraina în cel mai întunecat moment al istoriei sale – nu va fi luat în considerare în construirea relațiilor viitoare, acești oameni pur și simplu nu știu cum funcționează diplomația. Războiul este un moment în care trebuie să faci o alegere. Și fiecare alegere a fost consemnată", a declarat ministrul ucrainean de externe.
„Regretăm profund că Papa nu a găsit ocazia să viziteze Ucraina de la începutul războiului”
În opinia lui, aliații occidentali nu oferă Ucrainei sprijin militar suficient de repede, deoarece nu au fost pregătiți pentru un conflict de aceeași amploare ca Primul Război Mondial. „Vrem ca partenerii să acționeze mai repede. Dacă o livrare este amânată o zi înseamnă că cineva va muri în prima linie. Înseamnă că cineva care ar fi putut fi încă în viață va muri”, a adăugat el.
Nicăieri cererea de muniție nu a fost mai mare decât în orașul Bahmut, unde forțele ucrainene au rezistat peste șapte luni împotriva încercărilor repetate ale Rusiei de a ocupa orașul. În opinia lui Kuleba, acest lucru a fost „foarte provocator din punct de vedere emoțional” din cauza pierderilor suferite.
Dacă Bahmut ar cădea, atunci ar urma să cadă și alte orașe: „Deci, pentru a salva vieți acolo... trebuie să luptăm în Bakhmut atâta timp cât putem fizic”.
Nu există niciun semn că Rusia ar fi dispusă să negocieze încetarea războiului, a spus Kuleba, care a adăugat: „Orice război se termină la masa negocierilor... Dar scopul meu ca ministru de externe este să mă asigur că Ucraina ajunge la masa negocierilor după un succes clar pe câmpul de luptă”.
Asta presupune construirea celei mai puternice coaliții posibile de sprijin, o alianță despre care consideră că nu-l include pe Papa. „Regretăm profund că Papa nu a găsit ocazia să viziteze Ucraina de la începutul războiului”, a sus Kuleba, adăugând că Dumnezeu îl va judeca pe suveranul pontif.
Nici o întâlnire între președintele Chinei Xi Jinping și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski nu a avut loc. Kuleba a spus că Zelenski este pregătit pentru o discuție telefonică cu Xi și a adăugat: „Nu cred că China a ajuns acum la momentul în care să înarmeze Rusia”.
În ceea ce privește Statele Unite, unii analiști au speculat că sprijinul pentru Ucraina s-ar putea reduce după alegerile prezidențiale de anul viitor, dar Kuleba a spus: „Cred că putem supraviețui oricărei voci republicane”, adăugând că „cel mai mare lux de care se bucură Ucraina în Statele Unite este sprijinul din partea ambelor tabere democrate și republicane”.
Dmitro Kuleba și-a exprimat încrederea că Ucraina poate păstra sprijinul aliaților care contează și a menționat că Ucraina are un atu puternic: „Din punct de vedere istoric, Ucraina a fost pe nedrept subapreciată și regret că a fost nevoie de o vărsare de sânge și de un război devastator pentru ca lumea să realizeze cât de puternici suntem. Și vom fi mereu așa. Pur și simplu le-a luat prea mult timp să realizeze asta."
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News