Kuleba cere înființarea unui tribunal special care să judece agresiunea unui stat împotriva altui stat
Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a cerut joi comunităţii internaţionale un angajament mai ferm în privinţa urmăririi penale a crimelor de război comise în conflictul din Ucraina, relatează DPA. În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a pledat pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crima de agresiune a unui stat împotriva altui stat, fiind vorba, în cazul dat, de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit AFP.
Legea nu ar trebui să joace un rol secundar, a declarat Karim Khan în deschiderea unei conferinţe internaţionale privind urmărirea penală a crimelor de război din Ucraina, joi, la Haga, la care participă peste 30 de miniştri şi procurori din Europa şi din alte ţări occidentale. „Legea nu poate fi un spectator”, a adăugat el.
Organizată de Curtea Penală Internaţională (CPI), Comisia Europeană şi Ţările de Jos, evenimentul urmăreşte să asigure că crimele comise după invazia rusă în Ucraina „nu vor rămâne nepedepsite”, urmând să fie abordate şi strategiile comune privind urmărirea penală a crimelor de război din Ucraina.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să facă o declaraţie prin videoconferinţă, conform Agerpres.
„În momentul în care noi vorbim, copii, femei şi bărbaţi trăiesc în teroare”, a declarat în deschiderea conferinţei procurorul CPI, Karim Khan, care a început o anchetă asupra situaţiei din Ucraina la începutul lunii martie, după ce a primit undă verde din partea a 43 de state, potrivit AFP.
„Trebuie să lucrăm împreună”, a spus Khan, în timp ce loviturile ruseşti continuă în regiunea Doneţk, obiectivul prioritar al trupelor ruse după ce au revendicat capturarea regiunii vecine Lugansk.
Ministrul ucrainean de extern, Dmitro Kuleba, a cerut înfiinţarea unui tribunal special care să judece crima de agresiune - atacul unui stat împotriva altuia planificat de un lider politic sau militar - împotriva Ucrainei.
„Tot ceea ce vrem este ca această crimă de agresiune să nu rămână nepedepsită”, a declarat Dmitro Kuleba într-o intervenţie prin videoconferinţă în deschiderea forumului de la Haga.
CPI, care de 20 de ani îi urmăreşte pe autorii celor mai grave atrocităţi din lume, nu poate urmări crima de agresiune dacă ţara respectivă nu a ratificat Statutul de la Roma, ceea ce este cazul Rusiei şi al SUA, notează AFP.
Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, prezent la forumul de la Haga, a menţionat că au fost deschise 20.000 de anchete pentru crime de război în Ucraina.
Circa 14 state europene anchetează aceste crime şi o echipă europeană comună de anchetă a fost înfiinţată în acest scop, a subliniat el.
Rusia neagă sistematic toate abuzurile de care sunt acuzate trupele sale: bombardamente împotriva civililor, execuţii sumare, violuri. Moscova acuză, la rândul său, Ucraina de crime de război.
Doi soldaţi ruşi au fost condamnaţi în mai la 11 ani şi jumătate de închisoare de către un tribunal ucrainean pentru bombardarea unor zone civile, în timp ce altul a fost condamnat la închisoare pe viaţă la începutul acestei luni pentru uciderea unui civil.
Nu există un bilanţ global al victimelor civile ale conflictului. ONU a înregistrat aproape 5.000 de decese confirmate, între care peste 300 de copii, dar recunoaşte că numărul real este probabil mult mai mare.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News