Kremlinul se plânge de tratamentul la care au fost supuși jurnaliștii ruși care au călătorit în SUA pentru alegeri
Kremlinul s-a plâns miercuri de ceea ce a numit tratament „inacceptabil” la care a fost supusă o echipă de jurnaliști ruși care au călătorit în Statele Unite pentru a acoperi alegerile prezidențiale de săptămâna viitoare, scrie Reuters.
Presa rusă a relatat că jurnaliștii de la organizația de presă Izvestia au fost interogați timp de 10 ore, iar unuia dintre ei i s-a anulat viza și a fost expulzat. Autoritățile americane nu au făcut niciun comentariu imediat.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova va căuta informații mai detaliate despre incident.
„Dar o astfel de atitudine față de jurnaliști, desigur, nu prezintă autoritățile americane într-o lumină bună, mai ales după ce (jurnaliștii) au îndeplinit toate formalitățile și procedurile și au obținut toate permisiunile de intrare”, a spus el.
Peskov a adăugat că comportamentul Statelor Unite „contrazice, probabil, principiile libertății presei. Și, desigur, pentru noi, acest lucru este inacceptabil”.
Jurnaliștii erau de la Izvestia, un grup media comercial care deține posturi de televiziune și un ziar.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va oferi un „răspuns adecvat”.
Moscova s-a plâns frecvent de interzicerea unor servicii de știri rusești de către țările occidentale și le-a acuzat că impun restricții jurnaliștilor săi. Washingtonul a acuzat Rusia că utilizează mass-media de stat pentru a interveni în alegerile din Statele Unite și din alte țări.
Reporteri fără frontiere, un ONG cu sediul în Franța, clasează Rusia pe locul 162 din 180 de țări în ceea ce privește libertatea presei. Patru jurnaliști ruși sunt în prezent judecați în spatele ușilor închise pentru presupuse legături cu organizația interzisă a disidentului Alexei Navalnîi, care a murit pe 16 februarie 2024 într-o închisoare rusă.
Doi jurnaliști americani care au fost închiși în Rusia au fost eliberați la 1 august în cadrul unui schimb de prizonieri cu Occidentul. Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich fusese condamnat pentru spionaj, iar Alsu Kurmasheva de la Radio Free Europe/Radio Liberty a fost găsită vinovată de răspândirea de informații false despre armata rusă.
Ambii au negat acuzațiile aduse împotriva lor. Rusia a declarat că este vorba de cauze penale, nu de persecuții ale jurnaliștilor.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News