Live

Kremlinul, ironic la adresa celui de-al „doilea summit de pace” pentru Ucraina, propus de Zelenski. „Ar trebui mai întâi să înţelegem”

Data publicării:
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Kremlinul nu înţelege încă ce vrea să spună Volodimir Zelenski cu „al doilea summit pentru pace”, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin. Dmitri Peskov a comentat la postul de televiziune Zvezda o declaraţie a preşedintelui ucrainean, care a spus că reprezentanţii ruşi ar trebui să ia parte la următorul summit pentru pace referitor la Ucraina.

„Primul summit pentru pace nu a fost deloc un summit de pace. Prin urmare, ceea ce el (Zelenski - n.r.) vrea să spună probabil ar trebui mai întâi să înţelegem”, a declarat ironic purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, potrivit News.ro.

Summitul internaţional de pace organizat de Ucraina şi găzduit luna trecută de Elveţia nu a invitat reprezentanţii Moscovei, iar cei ai Chinei au declinat invitaţia de a participa tocmai din această cauză. Statele Unite nu au fost reprezentate de preşedintele Joe Biden, cum şi-ar fi dorit Volodimir Zelenski, ci de vicepreşedinta Kamala Harris.

Reuniunea a dorit să consolideze solidaritatea internaţională cu Ucraina ca mijloc de presiune asupra Moscovei, însă nu a fost lovitura de imagine pe care Kievul spera să o dea.

Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis pentru prima oară uşa unor negocieri de pace cu Rusia şi a anunţat că este de acord cu prezenţa Rusiei la un viitor summit al păcii. Volodimir Zelenski spune că vrea să organizeze un al doilea summit al păcii în acest an şi să prezinte - în noiembrie, luna alegerilor din SUA - un „plan” în vederea „unei păci juste”, după aproape doi ani şi jumătate de război soldat cu sute de mii de victime de o parte şi de alta.

Însă, potrivit AFP, a fost pentru prima oară când Volodimir Zelenski a emis ideea unor negocieri cu Rusia fără o retragere prealabilă a armatei ruse de pe teritoriul ucrainean.

El a vorbit în schimb despre stabilirea „unui plan” cu privire la trei subiecte - securitatea energetică a Ucrainei, a cărei infrastructură a fost devastată de bombardamente ruseşti, libera navigaţie la Marea Neagră, un subiect-cheie în exporturile ucrainene, şi schimburi de prizonieri.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri