Kremlinul anunță că Putin și Xi se vor întâlni la Jocurile Olimpice de la Beijing pentru a discuta despre criza din Ucraina
Președinții Rusiei și ai Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, vor petrece „mult timp” discutând securitatea Europei și setul de cerințe pe care Moscova le-a adresat Occidentului, când se vor întâlni săptămâna viitoare, a anunțat Kremlinul vineri, potrivit Reuters. Discuțiile vor fi monitorizate cu atenție de Washington și de aliații săi, în căutarea unor indicii despre direcția în care se îndreaptă relațiile dintre Rusia și China.
Putin va călători în China pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din Beijing pe 4 februarie. Întălnirea dintre șefii celor două state este umbrită de tensiunile din Ucraina dintre Rusia și vestici.
Discuțiile vor fi monitorizate cu atenție de Washington și de aliații americanilor, în căutarea unor indicii despre direcția relațiilor dintre Rusia și China, care au devenit din ce în ce mai apropiate pe măsură ce legăturile celor două state cu Occidentul s-au deteriorat.
Moscova și-a adunat forțele militare la granița cu Ucraina într-o demonstrație de forță cu care vrea să își creeze un avantaj în negocierile cu SUA și aliații săi în urma cărora speră să obțină o serie de garanții de securitate.
Vladimir Putin se opune boicotului Chinei. Mai multe țări europene nu își vor trimite demnitarii la JO de la Beijing în semn de protest
„Cred că de această dată vor petrece mult timp schimbând perspective asupra problemelor internaționale, inclusiv stabilitatea strategică a Europei, garanțiile de securitate pentru Rusia, securitatea în Europa, dialogul Rusiei cu SUA și NATO și probleme regionale”, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitri Peskov.
Vladimir Putin va umple golul lăsat de ceilalți demnitari străini, după ce mai multe țări occidentale au anunțat că nu își vor trimite oficialii la Jocurile Olimpice din cauza bilanțului negativ al respectării drepturilor omului în China.
Putin a spus că se opune boicoturilor diplomatice. Rusia a dezvoltat relații apropiate cu China încă din 2014 când a anexat Crimeea, o decizie care a stricat relațiile cu Occidentul.
Citește și: Ambasadorul SUA la Moscova: Rusia nu vrea război, dar negociază „cu pistolul pe masă”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News