Kremlinul amenință Armenia după ce Erevanul a aprobat un proiect de lege care deschide calea către aderarea la UE
Kremlinul a avertizat joi că Armenia, care în prezent face parte din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), o organizaţie post-sovietică, nu va putea fi membră a două blocuri după ce ţara caucaziană şi-a făcut publice aspiraţiile europene.
„Ce ar însemna aderarea (Armeniei) la UE? Este greu de spus acum, pentru că, desigur, a fi membru a două organizaţii diferite, ipotetic vorbind, este imposibil", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă zilnică, informează EFE, potrivit Agerpres.
El a subliniat că Armenia şi poporul său obţin beneficii semnificative ca urmare a apartenenţei la UEE şi a solicitat să se aştepte răspunsul Bruxelles-ului la aspiraţiile Erevanului.
Kremlinul a reacţionat astfel la decizia guvernului armean, anunţată joi, de a da undă verde unui proiect de lege pentru începerea procesului de aderare la UE, proiect ce urmează să fie dezbătut în Parlament la sfârşitul acestei luni.
Iniţiativa aparţine Platformei Forţelor Democratice din Armenia şi a strâns 60.000 de semnături de susţinere, peste cele 50.000 necesare, ceea ce obligă autorităţile să se pronunţe asupra ei, conform legislaţiei în vigoare.
Totodată, premierul armean Nikol Paşinian a subliniat că decizia de aderare la UE poate fi luată doar printr-un referendum.
Pe lângă UEE, Armenia este, de asemenea, membră a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia. Cu toate acestea, în februarie 2024, premierul Nikol Paşinian a îngheţat participarea ţării sale la OTSC, după ce a acuzat organizaţia de inacţiune în războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia, conflict ce a culminat cu expulzarea etnicilor armeni din teritoriul azer Nagorno-Karabah.
Editor : A.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News