Kosovo va solicita aderarea la UE până la finalul anului. „Europa, mai sigură dacă integrează țările din Balcanii de Vest”
Kosovo va solicita înainte de sfârşitul acestui an aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat marţi în capitala albaneză Tirana preşedinta kosovară Vjosa Osmani, transmite agenția germană de presă dpa, citată de Agerpres.
„Voi anunţa acest lucru azi, aici în faţa tuturor liderilor UE (...). Mă aflu aici ca lider al celei mai pro-europene ţări care există”, a subliniat Osmani, la sosirea sa la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfăşoară la Tirana.
Kosovo susţine politicile UE în probleme de politică externă şi de securitate, inclusiv prin „alinierea la sancţiunile împotriva Rusiei, precum şi respingerea tuturor influenţelor externe nocive ale unor factori cum sunt Rusia şi China”, a subliniat Vjosa Osmani.
UE a început deja negocieri de aderare cu patru din cele şase ţări din Balcanii de Vest (Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord), în timp ce Kosovo şi-a anunţat intenţia de a-şi prezenta candidatura la UE înainte de încheierea anului în curs.
Totuşi, Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania nu recunosc independenţa kosovară declarată unilateral de Serbia în 2008, şi de aceea aderarea Kosovo la UE este foarte dificilă, în cadrul unui proces de extindere care presupune unanimitatea Celor 27.
Charles Michel: UE va fi mai sigură și mai prosperă dacă integrează țările din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat marţi că viitorul Uniunii Europene va fi „mai sigur şi mai prosper” dacă blocul comunitar integrează cele şase ţări din Balcanii de Vest.
Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfăşoară marţi la Tirana, „va fi o reuniune importantă, o reuniune simbolică, prima dată când organizăm un summit al UE despre Balcanii de Vest aici, într-o ţară din această regiune”, a declarat pentru presă Michel la sosirea la summit, care se desfăşoară în capitala albaneză.
Oficialul european a declarat că este „absolut convins că viitorul copiilor noştri va fi mai sigur şi mai prosper cu Balcanii de Vest în UE”, demers pentru care „lucrăm foarte intens pentru a face progrese”.
În acest sens, Michel a anunţat că marţi va fi semnat un acord privind scăderea costurilor suplimentare pentru folosirea telefoanelor mobile în regiune (roaming), „o realizare concretă” pentru companii sau pentru turism şi „un pas important în direcţia corectă”.
Michel a menţionat şi sprijinul pe care UE intenţionează să-l acorde Balcanilor de Vest în privinţa crizei energetice derivate din războiul Rusiei în Ucraina, care dovedeşte în plus „angajamentul nostru de a consolida integrarea, de a consolida cooperarea cu regiunea”.
Prin organizarea acestui summit la Tirana, UE doreşte să facă un gest de apropiere faţă de această regiune, îndeosebi după tensiunea de la ultima reuniune, din iunie, de la Bruxelles, la care prim-ministrul albanez Edi Rama nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de aprobarea în timp record a candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova, în contextul în care Cei 27 ţineau blocată începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News