Live

Galerie Foto Kosovo închide principalul punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii l-au blocat cu camioane pe partea sârbă

Data publicării:
Kosovo închide principalul punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii l-au blocat pe partea sârbă. Foto: Profimedia Images

Kosovo şi-a închis miercuri cel mai mare punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii l-au blocat pe partea sârbă pentru a-şi susţine rudele de etnie sârbă din Kosovo care refuză să recunoască independenţa fostei provincii sârbe, transmite Reuters.



Având în vedere că alte două puncte de trecere a frontierei sârbe au fost închise din 10 decembrie din cauza unor proteste similare din partea kosovară, au rămas deschise doar trei puncte de intrare între cele două ţări.

Ultimul protest a avut loc la câteva ore după ce Serbia a anunţat că şi-a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă, în urma unor săptămâni de escaladare a tensiunilor între Belgrad şi Pristina.

Sârbii din Serbia au folosit marţi un camion şi tractoare pentru a crea un blocaj rutier, în apropiere de punctul de trecere Merdare, la graniţa estică a Kosovo, a relatat presa din Belgrad. Blocajul împiedică mii de kosovari care muncesc în alte părţi ale Europei să se întoarcă acasă de sărbători.

Guvernul de la Pristina a cerut KFOR, forţa de menţinere a păcii a NATO în Kosovo, să îndepărteze baricadele. Însă KFOR nu are autoritatea de a acţiona pe teritoriul Serbiei.

''Dacă aţi intrat deja în Serbia, atunci trebuie să folosiţi alte puncte de trecere a frontierei (...) sau să treceţi prin Macedonia de Nord'', a precizat Ministerul kosovar de Externe pe pagina sa de Facebook, anunţând închiderea punctului de trecere de la Merdare. Închiderea a intrat în vigoare la miezul nopţii, deşi se pare că punctul frontalier era deja inutilizabil.

Merdare este cel mai important punct de intrare în Kosovo pentru transportul rutier de mărfuri. Ţara dispune şi de legături feroviare internaţionale.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo, divizat etnic, refuză să recunoască guvernul de la Pristina sau statutul Kosovo ca ţară separată de Serbia. Aceştia beneficiază de sprijinul multor sârbi din Serbia şi al guvernului acesteia.

Din 10 decembrie, sârbii din nordul Kosovo au fost implicaţi într-un schimb de focuri cu poliţia şi au ridicat peste 10 baraje rutiere în oraşul Mitrovica şi în jurul acestuia. Acţiunea lor a urmat arestării unui fost poliţist sârb pentru că ar fi agresat ofiţeri de poliţie în exerciţiul funcţiunii. Marţi, alte două baraje rutiere au fost ridicate în nordul ţării.

Kosovo, cu majoritate albaneză, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un război în 1998-1999 în care NATO a intervenit pentru a-i proteja pe cetăţenii de etnie albaneză.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri SUA 2024. Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial

Ministrul construcțiilor din Serbia a demisionat, după ce 14 oameni au murit în urma prăbușirii acoperișului gării din Novi Sad

Doliu național în Serbia. 14 persoane au murit după ce acoperișul unei gări abia renovate s-a prăbușit

12 persoane au murit după prăbușirea acoperișului exterior al unei gări în Serbia

Partenerii noștri