Josep Borrell avertizează că întreruperea finanțării UNRWA ar fi periculoasă: „Pune în pericol sute de mii de vieţi”
Întreruperea finanţării Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) ar fi „atât disproporţionată, cât şi periculoasă” şi „ar pune în pericol sute de mii de vieţi”, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, notează AFP, citată de Agerpres.
„Agenţia a luat măsuri imediate şi a deschis o anchetă”, după ce Israelul a acuzat angajaţi ai UNRWA de implicare în atacul din 7 octombrie, a subliniat Josep Borrell într-un articol pe un blog.
„Acuzaţiile împotriva personalului UNRWA sunt grave şi niciun responsabil nu ar trebui să rămână nepedepsit. Cu toate acestea, UNRWA a reacţionat imediat şi contractele membrilor personalului acuzaţi au fost reziliate”, a adăugat el.
Ca reacţie la acuzaţiile israeliene, 12 ţări, printre care donatori importanţi precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Suedia, au anunţat că îşi vor suspenda finanţarea agenţiei, care a spus că cel mai probabil va fi forţată să-şi închidă operaţiunile „până la sfârşitul lunii februarie”.
Uniunea Europeană a solicitat un audit asupra funcţionării UNRWA
Uniunea Europeană a solicitat un audit asupra funcţionării UNRWA, precizând că va decide suspendarea finanţării acesteia pe baza rezultatelor anchetei deschise de ONU.
Josep Borrell s-a declarat „convins că aceasta va fi completată prin lansarea unei anchete externe independente înainte ca următoarea plată de la Comisia Europeană să fie făcută la sfârşitul lunii”.
„UNRWA joacă un rol esenţial în furnizarea unui ajutor vital la 1,1 milioane de persoane din Gaza Fâşia care suferă de foamete catastrofală şi epidemii. Întreruperea finanţării agenţiei ar pune în pericol sute de mii de vieţi”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.
În prezent, fondurile suspendate se ridică la peste 440 de milioane de dolari
În prezent, fondurile suspendate se ridică la „peste 440 de milioane de dolari sau aproape jumătate din veniturile aşteptate ale agenţiei în 2024, punând astfel în pericol însăşi existenţa acesteia”, a subliniat Josep Borrell.
Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Circa 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza pe 7 octombrie, potrivit Israelului, şi 132 de ostatici sunt încă ţinuţi acolo.
Ca răspuns, Israelul a promis că va „nimici” Hamas, care guvernează Fâşia Gaza din 2007, şi a lansat o ofensivă militară care a făcut 27.365 de morţi, în mare majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News