Jordan Bardella, schimbare de discurs în campanie: Franța va sprijini Ucraina. Unde trage linie liderul extremei drepte franceze
Liderul de extremă dreapta al Franței, Jordan Bardella, a încercat luni să-i liniștească pe aliații europeni cu privire la angajamentul său față de Ucraina și disponibilitatea de a se opune Rusiei dacă va deveni prim-ministru, dar a precizat unde se va opri sprijinul guvernului său pentru Kiev.
Partidul Raliul Național (RN) al lui Bardella, pe care oponenții îl acuză că este prea blând cu Rusia, pare că va câștiga cele mai multe voturi la alegerile parlamentare anticipate din 30 iunie și 7 iulie și ar putea forma următorul guvern al Franței.
Acest lucru a stârnit temeri la Kiev și în alte capitale europene, că sprijinul Franței pentru Ucraina - ferm sub președintele Emmanuel Macron - ar putea slăbi, având în vedere semnalele contradictorii pe care le trimite partidul Adunarea Națională (RN) de când Rusia a invadat Ucraina în 2022, notează Reuters.
În ultimele luni, guvernul lui Macron a trimis rachete cu rază lungă de acțiune care pot ajunge pe teritoriul Rusiei, a promis avioane de război și a cerut țărilor europene să trimită personal militar în Ucraina pentru a-și antrena trupele.
„Nu intenționez să pun în discuție angajamentele luate de Franța pe scena internațională și să ne prejudiciez credibilitatea într-un moment de război la ușa Europei”, a spus Bardella.
Dar, spre deosebire de Macron, care a fost ambiguu cu privire la cât de departe ar putea merge Parisul în angajamentul său față de Ucraina, Bardella a spus că există o linie pe care guvernul său nu va trece.
„Deși sunt în favoarea continuării sprijinului Ucrainei cu echipamente logistice și de apărare, linia mea roșie rămâne trasă la rachetele cu rază lungă de acțiune sau orice echipament militar care ar putea duce la escaladare, prin aceasta mă refer la orice ar putea lovi direct orașele rusești”, a spus el.
Trimiterea trupelor franceze în Ucraina ar fi, de asemenea, interzisă, a spus el.
În timp ce Macron ar rămâne responsabil de apărare și politică externă chiar și cu RN la putere, el ar avea nevoie de sprijinul parlamentului pentru a finanța orice ajutor acordat Ucrainei, la schițarea următorului buget care urmează să fie programat în toamnă. RN ar putea, de asemenea, să blocheze sau să întârzie orice viitoare transferuri de arme, deoarece acestea au nevoie de aprobarea primului ministru și a miniștrilor relevanți.
Ca parte a pactului său de 10 ani de garantare a securității cu Ucraina convenit în martie, Parisul a declarat că va oferi Ucrainei un ajutor militar de până la 3 miliarde de euro în 2024, dar acel pact nu a fost ratificat de parlament.
Separat, vorbind alături de omologii săi germani și polonezi de la Paris, ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, a spus că RN și-a schimbat în mod repetat poziția față de Ucraina până la a se contrazice și ceea ce a spus Bardella despre asistența defensivă ar putea fi deschis interpretării.
"Este nevoie de claritate. Dacă RN își schimbă opinia despre Ucraina, atunci să o facă acum", a spus Lecornu.
El a spus că livrarea de rachete sau obuziere cu rază lungă de acțiune este cel mai puțin lucru pe care îl poate face Franța pentru ca Ucraina pentru ca să își protejeze propria securitate în fața pericolului pe care îl prezenta Rusia.
Bardella a dat înapoi săptămâna trecută la promisiunea de a părăsi comandamentul militar integrat al NATO, spunând că este de neconceput în timp ce Europa este în război.
Poziția partidului său față de Rusia este analizată deoarece probabil candidatul său la următoarele alegeri prezidențiale și fostul lider de extremă dreapta, Marine Le Pen, și-a exprimat în trecut admirația față de președintele Vladimir Putin.
Moscova a curtat de mult lideri din extrema dreaptă politică a Europei și este dornică să exploateze orice semn de divizare în Europa care ar putea slăbi sprijinul pentru Ucraina.
Macron, al cărui partid de centru a fost doborât de RN la alegerile europarlamentare de acum două săptămâni, acuză partidul că se bazează pe Moscova, ceea ce îl face incapabil să apere interesele Franței.
Bardella, totuși, a recunoscut luni că Rusia este o amenințare.
„Văd Rusia ca o amenințare multidimensională atât pentru Franța, cât și pentru Europa”, a spus Bardella. "Rusia contestă astăzi interesele franceze. O face de luni de zile, de ani de zile în sfera noastră istorică de influență în Africa, în Marea Neagră și în teritoriile noastre de peste mări", a spus el.
„Voi fi extrem de vigilent la orice tentativă de interferență a Rusiei, dar și a oricăror alte state sau puteri din lume”, a mai spus Bardella.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News