Live

Galerie Foto Joe Biden și Xi Jinping au încheiat discuția de la summitul G20 după trei ore. „Războiul nuclear nu trebuie purtat niciodată”

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping se va vedea cu Joe Biden la un summit organizat la San Francisco. Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Preşedinţii american Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit luni în stațiunea Bali din Indonezia, cu ocazia summitului G20, aceasta fiind prima lor întâlnire bilaterală de la alegerea preşedintelui american în urmă cu un an, într-o încercare de a reînnoda dialogul dintre cele două mai puteri în ciuda tensiunilor deosebit de puternice în privinţa statutului insulei Taiwan, relatează AFP.

ACTUALIZARE 16:30 După întâlnire cu Xi Jinping, președintele american Joe Biden a organizat o conferință de presă în deschiderea căreia a vorbit despre importanța utilizării viitorului summit G20 pentru a reuni o „coaliție largă” împotriva unei serii de „mari provocări globale”, inclusiv schimbările climatice.

Despre discuțiile sale cu președintele chinez Xi Jinping, el a spus că au avut o conversație „deschisă și sinceră”.Biden a reiterat că SUA și China vor „concura”, dar că nu caută „conflict”.

Joe Biden a insistat că „politica unei singure Chine” a Americii nu s-a schimbat și ambii, atât el cât și Xi, sunt hotărâți să mențină pacea cu Taiwan.

Liderul de la Casa Albă a promis că liderii mondiali vor „aborda problemele care contează pentru viața oamenilor”, inclusiv ceea ce el numește „suferința” care a fost dezlănțuită de invazia rusă în Ucraina, cum ar fi securitatea alimentară.

Biden a fost întrebat dacă este încrezător în faptul că un nou Război Rece cu China poate fi evitat - în special în problema Taiwanului - și dacă crede că China se pregătește să invadeze Taiwan. De asemenea, Biden a fost întrebat dacă a emis vreun avertisment special Chinei.

„Cred că nu va exista un nou Război Rece. Nu cred că există vreo încercare iminentă din partea Chinei de a invada Taiwan”, a răspuns președintele SUA. „Sunt convins că [Xi Jinping] a înțeles exact ce spuneam”, a adăugat Biden.

Liderul american a adăugat că SUA este cea mai bine poziționată țară din lume pentru a face față schimbărilor economice și politice și că el și Xi Jinping au convenit că membrii cabinetului lor se vor întâlni pentru a discuta multe dintre problemele care au fost discutate astăzi.

Biden a mai spus că la întâlnirea cu Xi au fost „foarte direcți unul cu celălalt”, iar președintele chinez pare dispus să ofere compromisuri în anumite probleme.

Legat de Coreea de Nord și despre planurile raportate ale țării pentru un nou test de arme nucleare, Biden a a fost întrebat dacă China are capacitatea de a convinge Phenianul să nu participe la un astfel de test.

„Este dificil să spun că sunt sigur că China poate controla Coreea de Nord”, a precizat Biden. Dar liderul de la Casa Albă a ținut să transmită că Beijingul are „obligația de a încerca” să prevină un test nuclear.

ACTUALIZARE 16:10 Casa Albă a făcut publice câteva detalii despre ceea ce au vorbit președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping: 

  • Președintele Biden i-a spus lui Xi că SUA vor continua să „concurez” cu China, dar liderul american a spus că concurența „nu ar trebui să intre în conflict”.
  • Biden s-a opus „acțiunilor coercitive și din ce în ce mai agresive” ale Chinei față de Taiwan.
  • Președintele american a abordat, de asemenea, războiul Rusiei cu Ucraina în discuțiile sale cu Xi.
  • Xi a fost de acord cu Biden că războiul nuclear nu trebuie purtat niciodată
  • Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul „provocator” al Coreei de Nord
  • Secretarul de stat al SUA Antony Blinken va vizita China pentru a continua discuțiile

ACTUALIZARE 16:00 După aproximativ trei ore, întâlnirea cu mize mari dintre Joe Biden și Xi Jinping s-a încheiat.

Întâlnirea a avut loc la hotelul Mulia din Bali, unde este cazat Xi. Joe Biden s-a întors apoi la hotelul său, Grand Hyatt, unde urmează să susțină o conferință de presă. 

Având în vedere gama largă de probleme pe care cei doi lideri au trebuit să le discute, cu traducere simultană – Xi nu vorbește engleză în astfel de întâlniri – durata întâlnirii poate fi un semn bun că și-au făcut timp să pună la punct multe dintre lucruri, scrie BBC News.

Joe Biden a spus că speră ca ambele părți să își poată prezenta în mod clar „liniile roșii” și să le explice interesele, în timp ce Ministerul de Externe al Chinei a spus că vor să evite judecățile greșite.

Toate acestea sunt esențiale în special în problema Taiwanului, unde tensiunile crescute din ultimele luni i-au determinat pe mulți să se teamă că un pas greșit al SUA, China sau Taiwan ar putea duce la conflicte militare sau chiar la un război total.

Cei doi lideri şi-au strâns mâinile în faţa presei într-un hotel din insula Bali, în ajunul summitului G20, în debutul unei întâlniri care are loc pe fondul mai multe subiecte ce situează pe poziţii diferite cele două ţări, între care refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, comerţul, situaţia drepturilor omului în Xinjiang sau dosarul legat de Coreea de Nord.

La începutul mult-aşteptatei lor întâlniri bilaterale din insula indoneziană Bali, Joe Biden a spus că vrea să gestioneze diferendele şi să evite transformarea competiţiei în conflict, în timp ce Xi Jinping a apreciat că nimic nu înlocuieşte o discuţie faţă în faţă şi s-a declarat pregătit pentru un dialog "sincer" asupra problemelor strategice, căci cele două ţări trebuie să găsească direcţia bună.

Sunt pregătit să am o conversaţie sinceră şi aprofundată asupra problemelor de importanţă strategică pentru relaţia dintre China şi Statele Unite ale Americii cu privire la toate problemele de importanţă globală şi regională, a spus Xi la începutul întâlnirii cu Biden în Bali, notează EFE.

China şi SUA ar trebui să ia istoria ca pe oglindă şi să o lase să ghideze viitorul, potrivit agenţiei de stat Xinhua, citată de Reuters.

Conform CNN, liderul chinez Xi Jinping este însoțit la întâlnirea de luni cu președintele SUA Joe Biden de o serie de apropiați nou promovați.

Așezat lângă Xi, în dreapta, se află Ding Xuexiang, șeful de cabinet al lui Xi și unul dintre cei mai loiali și de încredere consilieri ai săi. La masă stă și He Lifeng, un alt consilier apropiat al lui Xi.


Știre inițială

Cei doi lideri urmează să aibă o întrevedere pentru prima dată de când deţin funcţia de şefi de stat, luni, în insula indoneziană Bali, în ajunul summitului G20 care reuneşte cele mai mari economii ale lumii.

„Suntem în competiţie. Preşedintele Biden recunoaşte acest lucru, dar merită să ne asiguram că sunt limite în această concurenţă, că stabilim garanţii, că avem reguli clare ale drumului şi că facem toate acestea pentru a ne asigura că această concurenţă nu devine un conflict”, a indicat Casa Albă.

Preşedintele SUA are sprijinul „aliaţilor şi partenerilor” săi pentru această politică, a declarat jurnaliştilor un oficial american. „Există un sprijin larg pentru intenţiile noastre de a construi un teren fertil pentru relaţia noastră şi de a dezvolta în mod responsabil comunicarea”, a adăugat el.

Mize mari cântăresc în întrevederea celor doi lideri pentru a stabiliza relaţia dintre Beijing şi Washington, dar aşteptările sunt relativ scăzute, notează AFP.

Cei doi lideri au vorbit la telefon sau prin videoconferinţă de cinci ori de când Joe Biden a venit la Casa Albă, în 2021.

Pe lângă refuzul Chinei de a condamna invazia rusă, Washingtonul şi Beijingul se află în conflict în privinţa unor chestiuni care variază de la comerţ la drepturile omului în regiunea Xinjiang din China şi la statutul Taiwanului, conform Agerpres.

Editor : Alexandru Costea | Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Rusia anunță că Ucraina a lansat zece rachete occidentale asupra sa. Care a fost ținta atacului

Partenerii noștri