Live

Joe Biden consideră că sunt „scandaloase” mandatele de arestare emise de CPI pe numele lui Netanyahu și Gallant

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Preşedintele SUA în exerciţiu Joe Biden a calificat drept „scandaloase” mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al fostului său ministru al apărării Yoav Gallant şi a promis că Statele Unite vor sta alături de Israel în faţa ameninţărilor la adresa securităţii sale.

„Indiferent ce ar putea subînţelege CPI, nu există echivalenţă, niciuna, între Israel şi Hamas”, a afirmat liderul de la Casa Albă, într-o declaraţie difuzată joi seară, după ce CPI a emis mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi Gallant, dar şi liderului aripii armate a mişcării palestiniene Hamas, Mohammed Deif, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, transmit AFP şi DPA citate de Agepres.

„Noi vom fi mereu alături de Israel în faţa ameninţărilor la adresa securităţii sale”, a adăugat Joe Biden.

Anterior, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe declarase că, potrivit Washingtonului, „CPI nu are competenţă juridică în acest dosar”.

Lipsa de reacție a lui Trump

În schimb, preşedintele ales al SUA Donald Trump nu a reacţionat la decizia de emitere a mandatelor de arestare contra lui Netanyahu şi Gallant, dar viitorul său consilier pentru securitate naţională Mike Waltz a promis un ''răspuns puternic la înclinaţia antisemită'' a CPI după ce Trump îşi va prelua mandatul, în 20 ianuarie.

În Congres, republicanii au cerut la unison sancţiuni împotriva CPI.

„Curtea Penală Internaţională a acţionat în maniera cea mai absurdă şi cea mai iresponsabilă care există. Este timpul ca Senatul american să acţioneze şi să sancţioneze acest organism iresponsabil”, a denunţat senatorul Lindsey Graham, un apropiat al lui Donald Trump.

SUA şi Israelul nu sunt membre ale CPI, o instanţă permanentă însărcinată cu urmărirea în justiţie şi judecarea indivizilor acuzaţi de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război. Fondată în 2002, această instituţie ce are 124 de state membre a pronunţat de la înfiinţare doar câteva condamnări.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dezvăluirile unor foști agenți Mossad despre dispozitivele explozive care au ajuns la Hezbollah: „Creăm o lume falsă”

Israelul recunoaște oficial că l-a ucis, în iulie, pe Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Cine deține canalul Panama și ce îl nemulțumește pe Donald Trump

Moscova susține că „mai multe țări” vor să găzduiască o întâlnire Trump-Putin

Partenerii noștri