Live

Jens Stoltenberg spune că NATO își va pregăti mai bine apărarea împotriva atacurilor biologice

Data publicării:
Șeful NATO spune că Alianța se va pregăti mai bine în fața unor posibile atacuri cu arme biologice. Foto: Profimedia Images

Alianţa Nord-Atlantică va intensifica, în contextul efectelor pandemiei, măsurile de apărare împotriva atacurilor cu arme biologice sau chimice, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, transmite Mediafax.

Deşi subliniază că pandemia nu este generată de un virus dezvoltat în laborator, Jens Stoltenberg atrage atenţia că actuala criză evidenţiază riscurile atacurilor biologice sau chimice.

În acest context, Jens Stoltenberg afirmă că Alianţa Nord-Atlantică va intensifica acţiunile de contracarare a atacurilor cu arme neconvenţionale, inclusiv prin îmbunătăţirea schimburilor de informaţii între serviciile de securitate.

"Aceste arme sunt, la fel ca armele chimice, în general interzise, dar noi trebuie să fim pregătiţi să contracarăm utilizarea lor, dat fiind că există în continuare arme de acest tip", a declarat Jens Stoltenberg, avertizând că grupuri teroriste sau state pot utiliza arme biologice ori chimice, ceea ce ar putea genera moartea a sute de mii de persoane.

"NATO nu deţine arme interzise, dar avem un spectru larg de capabilităţi pentru a riposta la astfel de atacuri", a explicat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei DPA, preluat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Alianţa Nord-Atlantică ar activa Articolul 5, privind apărarea colectivă, în cazul unui atac cu arme biologice care ar viza un stat NATO, a subliniat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va continua să ofere asistenţă logistică pentru atenuarea efectelor actualei pandemii. "NATO şi forţele militare pot susţine distribuirea vaccinurilor", a subliniat Stoltenberg.

Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Reacţiilor la Dezastre oferă de câteva luni asistenţă în acţiunile statelor membre NATO de contracarare a efectelor pandemiei.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat din iulie că pandemia evidenţiază riscurile atacurilor teroriste cu arme biologice.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Partenerii noștri