Live

Jens Stoltenberg: NATO se pregătește de un eșec al diplomației. Riscul unui conflict Ucraina-Rusia este real

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

NATO consideră că există un risc real de conflict în Ucraina, întrucât Rusia își continuă consolidarea forțelor la frontiera cu această țară. Îngrijorată de această perspectivă, Alianța Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru un eşec al diplomaţiei, a avertizat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în condițiile în care săptămâna viitoare sunt prevăzute discuții directe cu Moscova.

„Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei şi este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei dacă cerinţele sale nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real”, a declarat şeful NATO la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Alianţei, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Săptămâna viitoare sunt prevăzute discuții bilaterale ruso-americane la Geneva, considerate cruciale de unii analiști, urmate de un Consiliu NATO-Rusia și apoi de discuții în cadrul mai larg al OSCE.

Jens Stoltenberg a spus că NATO consideră pozitivă deschiderea Rusiei către dialogul diplomatic care începe săptămâna viitoare, dar Alianţa nu poate accepta crearea unor membri „de categoria a doua” care nu pot fi apăraţi, potrivit Reuters.

„Suntem pregătiţi să discutăm cu Rusia despre controlul armelor - convenţionale şi nucleare -, însă acest lucru trebuie să fie reciproc”, a mai declarat Stoltenberg. „Este un lucru diferit de impunerea unor restricţii unilaterale. Nu putem ajunge într-o situaţie în care să avem membri ai NATO de mâna a doua şi pe care NATO ca alianţă nu are voie să îi protejeze”, a spus el.

Rusia a transmis în decembrie că vrea garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde şi va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

Citiți și: Cristian Diaconescu: Această regiune va fi testată în următorii 5-6 ani. Aș fi foarte atent la ce se întâmplă în Moldova și la gurile Dunării

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Al Treilea Război Mondial a început deja. Cine beneficiază cel mai mult de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina (Politico)

Partenerii noștri