Japonia a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Măsurile vizează sectorul financiar şi exporturile de componente electronice
Japonia a anunţat vineri sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, măsuri care vor viza sectorul financiar şi exporturile de componente electronice. "Vom avea un răspuns puternic", a reacţionat ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, într-o conferinţă de presă la Tokyo.
Ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, a spus că "regretă profund" măsurile "contraproductive" luate de Japonia, a treia forţă economică din lume, împotriva ţării sale.
În plus faţă de primele sancţiuni anunţate miercuri, noile măsuri adoptate de Tokyo "cuprind îngheţarea unor active şi suspendarea eliberării de vize pentru persoane şi organizaţii ruse", a anunţat vineri premierul nipon Fumio Kishida, după o reuniune online a liderilor din G7, grupul celor mai industrializate şapte ţări.
Kishida a anunţat de asemenea o serie de sancţiuni "în sectorul financiar, precum îngheţarea activelor vizând instituţii financiare ruse", dar şi măsuri "asupra exporturilor spre organizaţii ruse legate de arme" şi asupra "unor bunuri de folosinţă generală cum ar fi semiconductorii şi articolele care figurează pe o listă restrânsă bazată pe acorduri internaţionale", fără a oferi deocamdată mai multe detalii. Semiconductorii sunt componente electronice esenţiale ale unor produse de larg consum, de la maşini şi console de jocuri video la smartphone-uri, în prezent existând o penurie a lor la nivel mondial.
SUA au anunţat de asemenea controale asupra exporturilor de componente sensibile spre Rusia. Premierul japonez a cerut Rusiei "să îşi retragă imediat trupele" din Ucraina "şi să respecte dreptul internaţional". Anterior, preşedintele american Joe Biden a anunţat pe Twitter că liderii din G7 au căzut de acord asupra unor sancţiuni "devastatoare" împotriva Rusiei, ca reacţie la atacul asupra Ucrainei.
Kishida a condamnat joi ferm "invazia rusă", despre care a spus că "zguduie bazele ordinii internaţionale", şi a precizat că Tokyo "îşi va coordona eforturile cu cele ale comunităţii internaţionale, printre care şi SUA", cu care Japonia are o alianţă strânsă.
Relaţiile dintre Rusia şi Japonia sunt complicate: cele două state nu au semnat niciodată un tratat de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial, din cauza unei dispute teritoriale asupra a patru mici insule din Arhipelagul Kurile, învecinată cu insula Hokkaido, în nordul Japoniei.
Aceste insule au fost preluate de armata sovietică în ultimele zile ale războiului şi de atunci nu au fost niciodată restituite Japoniei, care le numeşte "Teritoriile din Nord".
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News