Live

Iulia Navalnaia va ține miercuri un discurs în Parlamentul European

Data publicării:
Eurodeputaţii o vor întâmpina miercuri pe Iulia Navalnaia. FOTO: Profimedia Images

Parlamentul European, care se reuneşte luni în sesiune plenară, va comemora viaţa activistului anticorupţie rus Aleksei Navalnîi, decedat recent, cu un discurs al văduvei sale, Iulia Navalnaia, în faţa eurodeputaţilor, transmite Agerpres.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuţi activişti anticorupţie din Rusia, laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2021 şi critic virulent al preşedintelui Vladimir Putin, a murit în circumstanţe misterioase într-o colonie penitenciară îndepărtată din regiunea arctică rusă la 16 februarie, în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea pe baza unor acuzaţii false.

Pentru a comemora viaţa şi activitatea sa, eurodeputaţii o vor întâmpina miercuri pe Iulia Navalnaia, care va rosti un discurs, ce va fi urmat de o rundă de intervenţii ale reprezentanţilor grupurilor politice.

Miercuri după-amiază, eurodeputaţii vor avea o dezbatere despre moartea lui Aleksei Navalnîi cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai preşedinţiei belgiene a Consiliului UE. Este de aşteptat ca aceştia să condamne regimul rus şi pe preşedintele Vladimir Putin şi să discute despre situaţia periculoasă cu care se confruntă personalităţile opoziţiei, jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului în Rusia.

PE va supune la vot o rezoluţie prin care cere mai multă muniţie şi arme pentru Kiev

Parlamentul European va supune la vot, joi, o rezoluţie prin care cere mai multă muniţie şi arme pentru Kiev şi aplicarea mai severă a sancţiunilor împotriva Rusiei.

Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă contra Ucrainei la 24 februarie 2022. De atunci, Uniunea Europeană a oferit Kievului un sprijin politic, militar, umanitar şi financiar fără precedent şi a impus sancţiuni stricte împotriva Moscovei.

UE a adoptat recent cel de al 13-lea pachet de sancţiuni, ce va fi aplicat cu ocazia aniversării a doi ani de la începutul războiului. Eurodeputaţii au cerut anterior un efort susţinut pentru a elimina lacunele care permit Rusiei să ocolească sancţiunile internaţionale.

Noua rezoluţie se va concentra şi pe necesitatea ca statele membre ale UE să accelereze livrarea de arme şi muniţii în Ucraina, să analizeze sprijinul financiar pe care îl vor acorda pe viitor acestei ţări şi să se concentreze asupra necesităţii ca Europa să îşi consolideze angajamentele şi industria de apărare. Dezbaterea pe acest subiect a avut loc în 6 februarie, în cadrul sesiunii plenare precedente a PE.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri