Live

Italia, supărată pe Stoltenberg că a trădat-o. Reacția neobișnuit de dură a ministrului Apărării de la Roma

Data publicării:
Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia

Ministrul italian al apărării l-a acuzat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că a trădat Roma, după ce a refuzat să numească un italian ca noul trimis al Alianței însărcinat să coordoneze acțiunile NATO pe flancul sudic, relatează Reuters.

Poziția a fost creată la începutul acestei luni la cererea premierului italian Giorgia Meloni, iar guvernul ei a declarat la acea vreme că se așteaptă ca această funcție să îi revină unui italian.

NATO nu a anunțat încă cine va primi postul, dar ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat în weekend pentru ziarul La Stampa că Stoltenberg a nominalizat un spaniol, adăugând că el consideră decizia „aproape un afront personal”.

„NATO va anunța orice numire în timp util”, a transmis biroul de presă al organizației, chestionat cu privire la criticile lui Crosetto. Reprezentanții Alianței au refuzat să facă orice alt comentariu cu privire la declarațiile ministrului.

Crosetto a afirmat că i-a scris lui Stoltenberg „un mesaj foarte furios”. „M-a înfuriat și vor exista consecințe la nivel personal”, a spus el într-o reacție extrem de neobișnuită a unui reprezentant dintr-un stat NATO împotriva șefului Alianței.

„A fost trădarea unui principiu. Italia a luptat pentru a crea rolul de coordonator pentru flancul sudic”, a spus Crosetto, adăugând că Stoltenberg nu a fost de acord cu decizia de a crea noul post și, în consecință, a pedepsit Italia.

Luna trecută, NATO l-a ales pe fostul prim-ministru olandez Mark Rutte să preia, de la 1 octombrie, conducerea NATO în locul lui Stoltenberg, căruia îi expiră mandatul.

Întrebat dacă se așteaptă ca rolul să fie atribuit Italiei după plecarea lui Stoltenberg, Crosetto a spus că speră că acesta va fi acordat „celei mai bune persoane”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salvini organizează proteste după ce procurorii au cerut condamnarea sa la 6 ani de închisoare pentru refuzul de a debarca migranţi

Oficial NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Jens Stoltenberg, declarații neașteptate despre invazia Rusiei în Ucraina: NATO putea face mai mult pentru a preveni războiul

SUA au aprobat vânzarea a 32 de avioane F-35 către România. Ambasada americană anunță termenul pentru prima livrare

Partenerii noștri