Live

Israelul vrea să îi asedieze pe militanții Hamas din nordul Gazei, unde stau 300.000 de civili. „Se vor preda sau vor muri de foame”

Data publicării:
În plan nu se menționează dacă sutelor de mii de civili palestinieni li se vor mai da voie să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza după încheierea operațiunii contra militanților Hamas. Foto: Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea pune în aplicare un plan pentru evacuarea forțată a tuturor civililor palestinieni din nordul Fâșiei Gaza, inclusiv din Orașul Gaza, pentru ca apoi să îi țină sub asediu pe militanții Hamas și să obțină eliberarea ostaticilor rămași în captivitate, relatează CNN.

Planul a fost propus de un grup de generali israelieni în retragere care au prezentat ideea în fața cabinetului israelian și a unei importante comisii parlamentare.

Obiectivul lor este ca prin folosirea tacticilor de asediu să îi înfometeze pe luptătorii Hamas până când aceștia vor fi forțați să îi elibereze pe cei 101 ostatici care rămân în captivitate pe teritoriul lor. Potrivit unor surse, Netanyahu ar fi spus că doar jumătate dintre ei ar mai fi în viață.

„Cei care pleacă vor primi alimente și apă”, a spus Giora Eiland, generalul israelian care conduce această inițiativă într-un videoclip postat online luna aceasta. „Dar într-o săptămână, întregul teritoriu din nordul Fâșiei Gaza va deveni teritoriu militar [...] în care nu vor intra niciun fel de provizii.”

Nu se știe sigur câți palestinieni au rămas la nord de așa-numitul Cordior Netzarim, care desparte Gaza în două, dar, potrivit estimărilor, ar fi vorba despre sute de mii de oameni.

Planul nu menționează când sau dacă civililor li se va permite să revină în nordul Fâșiei Gaza.

Civilii palestinieni ar urma să fie evacuați cu forța dintr-o zonă deja devastată de război. Foto: Profimedia Images

Postul de televiziune israelian Kan a raportat duminică faptul că Netanyahu ar fi spus în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare că este un plan foarte bun care „are sens”.

„Este unul dintre planurile luate în considerare, dar mai sunt și altele”, ar fi spus Netanyahu, potrivit Kan. „Ne angajăm să destructurăm controlul civil al Hamas.”

Un oficial israelian a confirmat informațiile prezentate de Kan, dar a spus că deși Netanyahu a lăudat planul asta nu înseamnă că îl va și adopta.

Divizia strategică a armatei israeliene îi va prezenta lui Netanyahu „câteva alternative” pentru a priva Hamas de capacitatea de a controla populația civilă din Gaza.

Printr-o scrisoare obținută și de CNN, 27 de membri ai parlamentului israelian, inclusiv trei miniștri, cer guvernului să adopte acest plan.

„Realitatea actuală din Gaza este că Sinwar nu se află sub presiune”, a spus generalul Eiland în videoclip. „Corect este să informăm cei aproximativ 300.000 de locuitori care au rămas în nordul Fâșiei Gaza, cetățeni rezidenți, de următoarele: Nu că vă sugerăm să părăsiți nordul Fâșiei Gaza, vă ordonăm să părăsiți nordul Fâșiei Gaza.”

Yahya Sinwar le-a transmis liderilor politici ai grupării Hamas că militanții din Gaza sunt pregătiți de următorul mare asalt al armatei israeliene. Colaj foto: Profimedia Images

După ce nordul Gazei va deveni teritoriu militar, „cei 5.000 de teroriști” care vor rămâne fără acces la alimente și apă „pot ori să se predea, ori să moară de foame”, a transmis Eiland.

„Dictatorilor precum Sinwar nu le este frică de presiunea militară. Le este frică doar de două lucruri: o alternativă guvernamentală și existența unei mulțimi furioase care îi poate răsturna.”

Când planul a fost prezentat în fața comisiei, Meirav Cohen, un parlamentar israelian din partidul de centru Atid, a criticat dur guvernul pentru că permite ca în Fâșia Gaza să intre camioanele cu ajutoare umanitare.

„Singurul pericol cu care se confruntă este obezitatea”, a spus ea în timpul întâlnirii cu grupul condus de generalul Giora Eiland. „Așa ne vom aduce noi acasă ostaticii? Așa că cred că planul pe care Giora și alți comandanți l-au prezentat aici este foarte iscusit. Stabilește reguli clare. Trebuie să îl implementăm.”

În scrisoarea adresată lui Netanyahu, cei 27 de membri ai parlamentului israelian au spus că după ce planul va fi pus în practică în nord, el va putea fi repetat și în alte părți ale Fâșiei Gaza.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele Unite trimit forțe suplimentare în Orientul Mijlociu, pe măsură ce tensiunile cresc

Hezbollah a lansat mai multe rachete în nordul Israelului, după raidurile aeriene ale israelienilor în Liban

Avertismentul UE: Conflictul dintre Israel şi Hezbollah riscă să se transforme într-un „război total”. 492 de morţi în Liban

Turcia acuză Israelul că atacurile sale militare din Liban, care au ucis sute de oameni, duc „întreaga regiune la haos”

Partenerii noștri