Live

Video Israelul intensifică bombardamentele în Gaza și Liban, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la atacul Hamas

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Israelul și-a intensificat operațiunile militare pe două fronturi, cu raiduri aeriene masive și ordine de evacuare în masă în sudul Libanului și Gaza, scrie The Guardian. În același timp, oficialii au emis noi amenințări către Iran, care între timp a anunțat că toate zborurile sunt suspendate până luni dimineață, zi în acare cu o lovitură de represalii împotriva Iranului înainte de aniversarea de un an a atacurilor Hamas din 7 octombrie

Benjamin Netanyahu a vizitat duminică trupele de lângă granița libaneză pentru prima dată și a declarat că Israelul va „ieși victorios” din conflict, în timp ce liderii europeni, inclusiv Keir Starmer, au lansat apeluri reînnoite pentru un armistițiu care să oprească războaiele simultane din Liban și Gaza, care au ucis peste 42.000 de persoane în ultimul an.

Dar forțele israeliene erau pregătite să își intensifice atacurile, emițând un nou ordin de evacuare general pentru toată partea de nord a Fâșiei Gaza, unde sute de mii de civili rămân, iar un purtător de cuvânt militar a declarat o „nouă fază a războiului” împotriva Hamas.

Moschee din Gaza, bombardată. Peste 20 de morți

Cadre medicale din Gaza au declarat că 24 de persoane au fost ucise și zeci rănite într-un atac aerian israelian asupra unei moschei din centrul Gazei, în primele ore ale zilei de duminică.

Localnici voluntari au spus că moscheea, care se afla lângă spitalul al-Aqsa din Deir al-Balah, adăpostea oameni care fuseseră strămutați în urma raidurilor aeriene anterioare. Armata israeliană a susținut că moscheea a fost un „post de comandă al Hamas”.

Atacurile au continuat și în Liban. Aproape în paralel, avioanele israeliene au lansat atacuri aeriene asupra cartierului Dahiyeh din sudul Beirutului, ceea ce Agenția Națională de Știri a Libanului a numit „cel mai sever” bombardament din timpul războiului.

Atacurile israeliene din zona considerată un bastion al miliției șiite Hezbollah au continuat într-un ritm atât de intens încât lucrătorii de salvare nu au putut accesa zona de zile întregi.

Atac și în Israel: un mort și 10 răniți

În Israel, o femeie a fost ucisă și 10 persoane au fost rănite într-un atac terorist suspectat la autogara centrală din Be’er Sheva, un oraș din deșertul Negev, din sudul Israelului.

Atacul a avut loc în timp ce Israelul este în stare de alertă maximă, înaintea începerii comemorărilor atacului din 7 octombrie.

Atacatorul, identificat ca Ahmad al-Uqbi, în vârstă de 29 de ani, a fost ucis de poliție.

Fotografii și videoclipuri postate pe rețelele de socializare arătau imagini cu cel puțin o persoană, posibil cea care a deschis focul, întinsă pe jos într-o baltă de sânge lângă un McDonald’s aproape de autogară. Într-un alt videoclip, se auzeau împușcături în timp ce soldați în uniforme alergau prin stație spre locul împușcăturilor.

În urma atacului, Miri Regev, ministrul transporturilor din Israel, a scris că familia presupusului atacator ar trebui deportată din țară. „A sosit timpul pentru o pedeapsă de descurajare care să prevină atacurile pe teritoriul israelian”, a scris ea pe X.

La începutul acestei săptămâni, șapte persoane au fost ucise într-un atac terorist în cartierul Jaffa din Tel Aviv. Hamas a revendicat atacul, pe care l-a numit „operațiunea eroică din Jaffa”, și a spus că a fost efectuat de doi bărbați palestinieni din orașul Hebron, în Cisiordania. Cei doi bărbați, înarmați cu puști automate, au deschis focul asupra pasagerilor dintr-un tren ușor, înainte de a ieși din vagon și de a ucide cel puțin una dintre victime.

Un an de la atacul Hamas

Israelul se pregătește pentru comemorările din 7 octombrie, iar președintele său, Isaac Herzog, intenționează să efectueze un tur de trei zile al comunităților de la granița cu Gaza, începând de la locul festivalului de muzică Nova, lângă kibbutzul Re’im, unde 364 de persoane au fost ucise în timpul atacului Hamas.

În același timp, Israelul spune că e pregătit să riposteze la atacul Iranului de marți, când peste 180 de rachete au fost lansate de regimul de la Teheran.

Duminică, Yoav Gallant, ministrul apărării din Israel, a spus că bombardamentul nu a afectat capacitatea forțelor aeriene de a opera și a promis că Israelul va riposta împotriva Iranului la momentul ales de el.

„Suntem în mijlocul unui război istovitor împotriva axei răului a Iranului”

„Iranienii nu au afectat capacitățile forțelor aeriene – nicio aeronavă nu a fost avariată, niciun escadron nu a fost scos din funcțiune”, a spus Gallant în timpul unei vizite la baza aeriană Nevatim. El a adăugat: „Cine crede că o simplă încercare de a ne face rău ne va descuraja să acționăm, ar trebui să se uite la [campaniile Israelului] din Gaza și Beirut”.

Tot duminică, Netanyahu a vizitat trupele din Divizia 36, una dintre cele două divizii trimise acolo pentru operațiuni de luptă, de-a lungul graniței libaneze. El a spus că dorește să „își exprime cele mai profunde condoleanțe familiilor eroilor noștri care au căzut în Liban”.

Israelul a spus că zeci de soldați ai săi au fost răniți în Liban în ultima săptămână de lupte, în timp ce Hezbollah a pretins că a ucis 20 de soldați în acest weekend. Numărul morților nu a fost confirmat de Israel.

„Suntem în mijlocul unui război istovitor împotriva axei răului a Iranului, care urmărește să ne distrugă”, a spus Netanyahu, în timpul vizitei sale la trupele din Divizia36. „Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că vom rezista împreună și, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom ieși victorioși împreună.”

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Un copil l-a văzut pe Gigi Becali și i-a zis direct: ”Domnu', îmi dați 50 de lei?”. Nu se aștepta la ce a urmat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac armat în Israel: o femeie a fost ucisă și alte zece persoane au fost rănite. IDF, în alertă de teama unor atentate

La un an de la atacul Hamas din 7 octombrie, Netanyahu spune că Israelul duce un război pe șapte fronturi

Hezbollah a pierdut contactul cu omul care urma să preia conducerea grupării, după raidurile israeliene de vineri, care l-au vizat

21 de morți după ce Israelul a atacat o moschee din Gaza. Explicația IDF

Partenerii noștri