Live

Israelul găzduiește o reuniune istorică. Alianțele în Orientul Mijlociu se schimbă rapid, iar SUA vor să obțină izolarea Rusiei (NYT)

Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken (stânga) este așteptat în Israel la o reuniune istorică ce o găzduiește omologul său israelian, Yair Lapid (dreapta) Foto: Profimedia Images

Israelul va găzdui în acest weekend o reuniune fără precedent cu diplomați de top din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Maroc și Bahrain, un semn că se produce o realiniere a puterilor din Orientul Mijlociu, în condițiile în care israelienii și unele guverne arabe găsesc o cauză comună nu doar în privința Iranului, ci și în gestionarea noilor realități globale create de invazia rusă în Ucraina. Reuniunea diplomaților de rang înalt din Israel, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc, la care participă și secretarul de stat Antony Blinken, este un semn al rapidității cu care se schimbă alianțele din Orientul Mijlociu, comentează The New York Times.

De neimaginat în urmă cu o jumătate de deceniu, reuniunea la nivel înalt reflectă noua realitate politică creată atunci când Israelul a încheiat, în 2020, acorduri diplomatice istorice cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc. Planificată pentru duminică și luni, aceasta va fi prima întâlnire cu înalți oficiali din trei țări arabe pe teritoriul israelian și evidențiază modul în care Israelul - care a beneficiat de ajutorul Statelor Unite pentru medierea acordurilor din 2020 - poate deveni acum o punte de legătură între Washington și anumite guverne arabe.

Vizita revoluționară îi va adăuga pe cei trei miniștri de externe pe o listă foarte scurtă de oficiali arabi de rang înalt care au venit în Israel - mai întâi a fost Anwar Sadat, președintele egiptean care, într-un gest surprinzător pentru israelieni, a venit în 1977 și a făcut apel la pace într-un discurs adresat Knesset-ului (parlamentul israelian - n.r.). Hosni Mubarak, succesorul lui Sadat, a vizitat apoi Israelul în 1995 pentru a rosti un elogiu la înmormântarea premierului ucis Yitzhak Rabin. Regele Hussein al Iordaniei a vizitat, de asemenea, Israelul de mai multe ori, inclusiv pentru funeraliile lui Rabin.

Acum, această întâlnire a șefilor diplomațiilor va fi o ocazie de a discuta atât dezacordurile, cât și preocupările comune cu privire la războiul din Ucraina, posibilitatea unui nou acord nuclear cu Iranul și necesitatea de a evita o creștere a violenței în Israel și în teritoriile ocupate luna viitoare, când se vor suprapune trei sărbători importante pentru evrei, musulmani și creștini.

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, va găzdui conferința, la care vor participa Antony Blinken, secretarul de stat american, Abdullah bin Zayed al-Nahyan, ministrul de externe din Emiratele Arabe Unite, Abdullatif bin Rashid al-Zayani, ministrul de externe din Bahrain, și Nasser Bourita, omologul lor marocan. Oficialii israelieni nu au dezvăluit unde se întâlnesc liderii.

SUA vor să convingă țările arabe să izoleze Rusia

„Israelul este mediatorul nu doar între Rusia și Ucraina, ci aparent și între unele dintre țările arabe și Washington”, a comentat pentru NYT Yoel Guzansky, fost oficial israelian și expert în regiunea Golfului la Institutul pentru Studii de Securitate Națională, un grup de cercetare israelian.

Întâlnirea va avea loc în contextul invaziei rusești din Ucraina și îi va oferi lui Antony Blinken șansa de a-i încuraja pe aliații din Orientul Mijlociu ai Washingtonului să se alinieze eforturilor americane de a izola Rusia.

La fel ca Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite au fost supuse unor puternice presiuni americane pentru a-și crește producția de petrol, pentru a contribui la reducerea dependenței globale de gazul rusesc. De asemenea, spre iritarea Washingtonului, Emiratele Arabe Unite s-au abținut să voteze o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, susținută de americani, care denunța invazia rusă din Ucraina. În plus, Emiratele l-au primit recent în vizită pe președintele Bashar al-Assad al Siriei, a cărui izolare diplomatică Statele Unite încearcă să o mențină.

Israelul - deși lăudat de Washington pentru rolul său de mediator între Rusia și Ucraina - a evitat, de asemenea, să sancționeze Rusia sau să o condamne prea aspru.

Iar Marocul, care se bazează pe aprovizionarea cu cereale atât din Rusia, cât și din Ucraina și se confruntă cu o criză economică tot mai mare, a rezistat, de asemenea, presiunii americane de a condamna invazia rusă.

Reuniune precedată de un summit important în Iordania

Secretarul de stat Antony Blinken va merge în Israel, în Cisiordania ocupată, apoi în Maroc şi Algeria, între 26 şi 30 martie, pentru a discuta despre Iran şi conflictul israeliano-palestinian, dar şi pentru „a intensifica eforturile” în problema invaziei ruse din Ucraina, potrivit Departamentul de Stat.

Vizita lui în regiune a fost precedată, vineri, și de un summit important găzduit de Iordania. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei i-a primit vineri pe prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, pe preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, şi pe premierul irakian, Mustafa al-Kazimi, pentru a discuta despre evoluţiile regionale şi internaţionale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

De la stânga la dreapta: președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed al-Nahyan și premierul irakian Mustafa al-Kadhemi s-au întâlnit în Iordania, vineri, 25 martie 2022 Foto: Profimedia Images

Potrivit televiziunii de stat Al-Mamlaka, întâlnirea, care a avut loc la Aqaba, la sud de capitala Amman, a fost „consultativă”. O sursă oficială a indicat, sub protecţia anonimatului, că reuniunea s-a concentrat asupra „ultimelor evoluţii regionale şi internaţionale”.

În plus, reuniunea de vineri a avut loc la câteva zile după un alt summit, la Sharm el-Sheikh, în Egipt, între președintele Abdel Fattah al-Sissi, premierul israelian, Naftali Bennett, şi liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, reaminteşte AFP.

Potrivit analistului iordanian Oraib al-Rantaoui, invazia rusă a Ucrainei pune aceste patru ţări „într-o situaţie critică, deoarece majoritatea sunt din punct de vedere istoric aliaţi (...) ai Washingtonului, având în acelaşi timp relaţii (...) foarte strânse cu Moscova”.

Emiratele Arabe Unite, împreună cu Bahrain, au fost primele ţări arabe care au normalizat public relaţiile lor cu Israelul, în septembrie 2020, după Egipt, în 1979, şi Iordania, în 1994. Ulterior, au urmat Marocul şi Sudanul.

Aceste acorduri de normalizare au pus capăt deceniilor de consens arab care a exclus orice pace cu statul israelian în absenţa rezolvării conflictului israeliano-palestinian. Ele au fost denunţate de palestinieni ca fiind o „trădare”, reamintește AFP.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Netanyahu a aprobat trimiterea negociatorilor în Qatar pentru reluarea discuțiilor privind acordul din Gaza

Reacția lui Donald Trump după atacul din New Orleans: SUA sunt „bătaia de joc a lumii”

Partenerii noștri